Байкери бойкотують

06.07.2005

      Велосипедистів усе частіше можна зустріти на дорогах України, і це не може не тішити, адже йдеться про прихильників активного відпочинку, здорового способу життя та тих, хто переймається станом екології. Звичайно, стан та розмітка вітчизняних вулиць не дозволяють масово опановувати чудеса велокатання, але схоже на те, що невдовзі не тільки дороги стануть на заваді розвитку велоспорту та туризму: 23 червня Верховна Рада прийняла закон, який скасовує пільгову ставку ввізного мита на велосипеди і фактично збільшує його вдвічі — з 10 до 20 відсотків. Поправку про збільшення ставки внесли народні депутати Семинога (БЮТ) та Хомутинник («Регіони») всупереч позиції Кабінету Міністрів, який пропонував залишити її на рівні 10 відсотків.

      Відтак минулої неділі у центрі Києва проходила «Ровер-еволюція» — велосипедисти збирали підписи, роздавали листівки та проїхалися вулицями на знак протесту проти підвищення вартості «залізних коней».

      Деякі депутати, які їздять на службових авто, хочуть підняти нам ціни на велосипеди! Ми вважаємо підвищення мита необгрунтованим та недоцільним, оскільки воно лише збільшить ціну на велосипеди та не сприятиме національному виробництву. Якщо митна ставка буде збільшена, то в Україні менше людей зможуть дозволити собі цей екологічний, здоровий та природний засіб транспорту, який у розвинених європейських країнах є одним з найпопулярніших», — обурюються протестувальники у зверненні.

      Варто також зауважити, що більшість популярних категорій велосипедів (наприклад, BMX, сучасні шосейні та гірські велосипеди) в Україні взагалі не виробляють, тож завищена митна ставка сприятиме розквіту тіньових схем завезення їх з-за кордону. Відтак велобайкери погрожують протестувати на Майдані щонеділі.