Як спекти робоче місце?

02.07.2005
Як спекти робоче місце?

Смачна продукція Ватутінського хлібокомбінату готується для відправлення споживачам. (Фото автора.)

      Сьогодні Ватутінський хлібокомбінат щодоби випікає більше 40 тонн хліба та 10 тонн кондитерських виробів. Одного лише печива це підприємство відправляє споживачам близько 40 видів. А таку смакоту, як печиво «Вівсяночка» в Україні, окрім ватутінців, не випікає ніхто.  Більше того, фахівці цього підприємства відвідали  недавно всесвітню виставку, що проходила в Парижі, і вже з часом планують бути там зі своєю продукцією.

      Через розгалужену мережу власних магазинів та завдяки потужному автопарку,  хлібокомбінат продає свої вироби в радіусі 80 — 90 кілометрів від Ватутіного — це 11 районів рідної Черкаської області, чотири — Кіровоградщини і три райони Київщини. У майбутньому тут хочуть створити ще й кондитерські, дитячі кафе, кав'ярні в Черкасах та Каневі.

      «Наше завдання — дійти до кожного споживача, до найвіддаленішого магазинчика, в якому беруть хоч десять наших хлібин, — розповідає «Україні молодій» голова спостережної ради ВАТ «Ватутінський хлібокомбінат» Володимир Загородній. — Дитсадкам, школам та лікарням ми продаємо свою продукцію з 20-відсотковою знижкою».

      За словами Володимира Васильовича, вирішальним у завоюванні прихильності споживачів для підприємства була і залишається якість хлібобулочної та кондитерської продукції. Шкода, каже він, що добротного зерна на Черкащині вирощують мало, тому доводиться  закуповувати його в Кіровоградській, Вінницькій та Київській областях, а це додаткові транспортні витрати.  До речі, щороку Ватутінський хлібокомбінат споживає 20 тисяч тонн висококласного зерна. Якщо б його достатньо вирощували на землях самої Черкащини, то один район  стабільно був би забезпечений ринком збуту.

      Таких стрімких обертів Ватутінський хлібокомбінат набрав після 1996 року, коли у місті було  об'єднано три підприємства — ПП «Імпульс», котре опікується борошномельним виробництвом, власне сам Ватутінський хлібокомбінат та ТОВ «Агропром-В», яке займається реалізацією виробленої продукції. Тоді головою спостережної ради і став Володимир Загородній. Сам він, уродженець сусіднього Тальнівського району, свого часу закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут і приїхав за направленням у Ватутіне. Працював головним інженером БМУ, і чимало будинків, які тепер височать у цьому місті, зведені Загороднім, серед них і Ватутінський хлібокомбінат. Між іншим, ще задовго до президентських виборів його працівники на чолі з головою спостережної ради стали прихильниками Віктора Ющенка:  у всіх магазинах хлібокомбінату продавці ходили в помаранчевих хустках, а всі автомобілі їздили з портретами майбутнього народного Президента. В період помаранчевої революції Загороднього на три доби, із зламаною ногою, було кинуто у СІЗО, а підприємство, окрім усіх інших, перевіряв навіть помічник Генпрокурора, не кажучи вже про кримінальну справу, яку то відкривали, то закривали. Ватутінські пекарі мужньо стояли на Майдані разом з народом, підгодовуючи його своїм хлібом.

      Уже після виборів Володимиру Загородньому пропонували очолити районну адміністрацію у Звенигородці, але він залишився вірним своїй справі, якій присвятив стільки років. Попереду, вважає пан Володимир, у колективу Ватутінського хлібокомбінату чимало задумок, які необхідно втілювати у життя. Взяти хоча б розширення виробництва. З цього приводу Завгородній жартома каже, що на хлібокомбінаті будівництво ніколи не закінчиться. За його словами, того року тут здали в експлуатацію млин, аналогів якому в Україні немає, і який щодня перемелює 65 тонн зерна.  Водночас розпочали  будівництво двох цехів, де виготовлятимуть  торти та бублики. Планують ввести в дію й новий хлібопекарський цех, з печей якого щодоби виходитиме 80 тонн запашного хліба. У всі ці проекти  хлібокомбінат інвестує власні кошти: 15 мільйонів гривень вкладено лише останнім часом.

      Уведення в експлуатацію нових цехів дозволить взяти на роботу  додатково 450 — 500 осіб, і тут Ватутінський хлібокомбінат зробить відчутний внесок у проголошене Президентом завдання щодо створення нових робочих місць. Вірніше, створювати нові робочі місця тут розпочали ще  у 2003 році: тоді держава на цю справу виділила підприємству 4 мільйони гривень, і понад 210 шахтарів та членів їхніх сімей знайшли тут роботу, що для такого депресивного регіону, яким стало після закриття двох останніх шахт місто Ватутіне, дуже важливо. А загалом за останні два роки на цьому підприємстві було створено 553 нових робочих місця.

      «Та разом із гордістю за таку роботу, ми маємо точно стільки ж проблем. Адже велика кількість працівників потребує від підприємства серйозних капіталовкладень, у тому числі і на створення санітарно-побутових умов. Наприклад, у нас у хлібопекарському цеху дуже спекотно, і цю серйозну проблему необхідно терміново вирішувати, — пояснює Володимир Загородній. — Там же в основному жінки працюють, і такі умови роботи досить нелегкі. Та й обладнанню більше 20 років, отож потрібно думати, як замінити його на сучасне. А це теж кошти, і чималі».

      За словами пана Володимира, щоденно з надією знайти роботу до Ватутінського хлібокомбінату приходять до 15 осіб. Саме підприємство здатне й готове надати людям роботу, тому передало у владні кабінети Києва свій  бізнес-план на створення ще 1000 робочих місць. На перший етап цієї програми необхідно 5,6 мільйона гривень. На хлібокомбінаті прорахували, що така програма для держави окупиться сплаченими податками в найближчі  п'ять років й кажуть, що, інвестуючи такі кошти, вона нічим не ризикує. Правда, відповіді чекають досі. «Ми розуміємо, що перші місяці новій владі начебто й не до нас, але кожен день — це втрачені можливості. На підприємстві досі не знають, чи буде продовжуватися програма створення нових робочих місць, чи ні», — зауважує Володимир Загородній. 

      Голову спостережної ради дивує і керівництво ватутінських освітян, тендер у яких на поставку хліба у школи міста хлібокомбінат програв... приватному підприємцю. Правда, через два місяці СЕС заборонила харчувати дітей тим хлібом. Зауважимо, що таке упереджене ставлення просто обурило колектив  хлібокомбінату, який традиційно продає свою продукцію освітянським закладам із відчутною знижкою, а останні три роки опікується у місті дитячою футбольною командою, яка займає призові місця.

      І ще про одне. Для розширення виробництва хлібокомбінату бракує місця, тому тут навіть актовий зал переобладнали під цех. А тим часом поруч вітри гуляють територією колишнього деревообробного та цегельного заводів, але міська рада й досі не виділила комбінату там землю, яку той просив. І таку інертність важко пояснити, якщо врахувати, що тільки торік, наприклад, Ватутінський хлібокомбінат сплатив 1 мільйон 300 тисяч податків.

      Але, попри всі труднощі, ватутінські пекарі оптимізму не втрачають: не так давно на хлібокомбінаті відкрили ще й новий борошномельний комплекс. На підприємстві кажуть, що введення його в дію дозволить суттєво збільшити переробку зерна, здешевити  борошно і наростити виробництво хлібобулочної продукції: буквально за рік тут планують подвоїти виробництво хліба. На відкритті, окрім черкаського «губернатора» Олександра Черевка, були й гості з Києва — в.о. голови бюджетного комітету Верховної Ради Людмила Супрун та радник Прем'єр-міністра України Микола Супрун. Шанованим гостям ватутінські пекарі водночас презентували своє виконання програми створення нових робочих місць. І небезуспішно, бо, як зазначив голова Черкаської обладміністрації,