ХРОНІКА

02.07.2005

Фехтування

      Українська команда шаблісток на чемпіонаті Європи в Угорщині виборола бронзові медалі. У двобої за третє місце наші дівчата здолали румунок з рахунком 45:40, поступившись у півфіналі француженкам — 42:45. На шляху до медальних баталій українки виявилися сильнішими за представниць Іспанії та Італії.

Шахи

      Перед останнім туром чемпіонату Європи у Варшаві українці втратили лідируючі позиції. Сергій Карякін програв вдруге поспіль — цього разу білими фігурами представнику Словенії Олександру Белявському, нашому колишньому землякові. Павло Ельянов капітулював чорними перед румуном Нісіпяну, а Василь Іванчук поділив очки з вірменином Асряном. Львів'янина наздогнав інший українець — Олександр Моїсеєнко, котрий завдав першої поразки своєму 19-річному співвітчизнику Олександрові Орещенку. По 9 очок мають Нісіпяну й Белявський, у Моїсеєнка й Іванчука — по 8,5, у Ельянова і Карякіна — по 8.

Теніс

      Позавчорашній день на Уїмблдоні-2005 нагадав прихильникам тенісу про традиційні примхи погоди, які супроводжують цей турнір уже не перше століття. Через дощ завершити вдалося лише один із двох жіночих півфіналів. Примусила згадати про її колишню славу американка Венус Уїльямс (14-й номер «посіву»), яка переграла минулорічну чемпіонку — росіянку Марію Шарапову — 7:6, 6:1. У другій дуелі американка Девенпорт і француженка Моресмо обмінялися перемогами на тай-бреках, а в третій партії зустріч було перервано за рахунку 5:3 на користь першого номера світового рейтингу зі США.

      Видатним досягненням для українки Тетяни Перебийніс можна вважати вихід у півфінал змагань мішаних пар. У матчі 1/4 фіналу «мікстів» харків'янка, яка нині мешкає в Іспанії, разом з австралійцем Полом Хенлі переграла аргентинський дует Худ/Дулко — 6:3, 6:4.

Хокей

      Український тренер Анатолій Богданов очолив російську команду «Витязь» із підмосковного міста Чехов, яка минулого сезону виборола право виступати у суперлізі. Останні півроку колишній наставник «Сокола» і збірної України провів у клубі російської вищої ліги — челябінському «Тракторі».

* * *

      На засіданні дисциплінарного комітету Міжнародної федерації хокею (ІІХФ) 21-річний білорус Тимофей Філін, спійманий на допінгу на чемпіонаті світу-2005 в Австрії, отримав дворічну дискваліфікацію. Розгляд справи 23-річного захисника збірної України й могильовського «Хімволокна» Олександра Побєдоносцева, у крові якого в Інсбруку також виявили анаболік, поки що відкладено. ІІХФ продовжує розслідування цього випадку.

Баскетбол

      I далi підсилюють свої лави дві найсильніші команди України. БК «Київ» на два роки продовжив співпрацю з американським захисником Ламарром Гріром і «підписав» сербського центрового Ратко Варду, який минулого сезону виступав у турецькому «Бешикташі» й має досвід НБА. У складі віце-чемпіона — «Азовмашу» — з'явився зірковий литовський форвард турецького «Улкера», чемпіон Європи-2003 Саулюс Штомбергас.