Наркотик — під замок

30.06.2005

      Але навряд чи це вирішить проблему, тому що наркотики реалізують «з-під прилавка» не лише в Донецьку, де недавно вибухнув гучний скандал. Проте саме донецькі громадські організації звинувачують міську владу та Міністерство охорони здоров'я України в тому, що дітям і підліткам в аптеках вільно реалізують сильний наркотик.

      На запитання про контроль МОЗу над ситуацією, що виникла, міністр охорони здоров'я Микола Поліщук відповів так: «Комісія Міністерства охорони здоров'я виїхала на місце, перевірила, як продається трамадол. Він продається з порушенням чинного законодавства. Це препарат, який повинен продаватися все ж таки лімітовано і за виписаним рецептом. У частини фармацевтичних закладів, які незаконно продавали препарат, заберуть ліцензії. Водночас ми плануємо перенести трамадол до списку А (куди вносять ліки, які вважаються отруйними і потребують особливих умов зберігання і продажу. — Авт. ) для того, щоб можна було контролювати його реалізацію і щоб не постраждали хворі, які потребують знеболювальних. Готується відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я, найближчим часом він буде підписаний».

      Звичайно, МОЗ може видати наказ, а ми — звинувачувати МОЗ в тому, що наркотик продають невідповідно до закону. Але ж до кожної аптеки контролера не приставиш... Проблема все ж таки в тому, що з наркоманією має боротись саме суспільство, а поки воно «спить», країну не вилікуєш...

 

Довідка «УМ»

      Трамадол належить до опіоїдних синтетичних анальгетиків. Це міжнародна назва препарату, але він має також різні торгові найменування: трамолін, трамалгін, трамал тощо. В медицині він показаний при больових синдромах, а також при проведенні особливих болючих діагностичних та лікувальних маніпуляцій. Може спричиняти багато побічних дій: спазм м'язів, ейфорію, галюцинації, депресію і навіть амнезію.