ЗАПИТУВАЛИ-ВІДПОВІДАЄМО

25.06.2005

      Яким чином нараховуються пенсії ветеранам праці? Чи є різниця при нарахуванні звичайної пенсії та пенсії ветеранам праці?

Ребутенко Л. М.
Закарпаття.

 

      У 2005 році за законом встановлено мінімальний розмір пенсії за віком при наявності у чоловіків 25 років, а у жінок — 20 років страхового стажу в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (це 332 гривні).

      Крім того, відновлено диференціацію: так, за кожен повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Така норма поширюється на ветеранів праці на загальних підставах.

* * *

      Напишіть, будь ласка, як нараховуються відпускні. У тому році ми йшли у відпустку, і нам нараховували так: зароблені кошти за рік поділили на календарні дні, а не на робочі. Чи це правильно?

Юрій Мазурець.
Рівненська область.

 

      Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки проводиться, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється, виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

      При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; виробничі премії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов'язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

      Нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (статтею 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

* * *

      Я ліквідатор аварії на ЧАЕС 2-ї категорії, пенсіонер. Мене цікавить таке: чи буде чорнобильцям перерахована пенсія і як, чи буде доплата за стаж?

Валерій Прокоф'єв.
Полтавська область.

 

      З 12 січня 2005 року всі виплати (надбавки, підвищення, додаткові пенсії, цільова грошова допомога на прожиття, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інші доплати до пенсій, встановлені законодавством), у тому числі учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відносяться до категорій ІІ-ІV, встановлюються понад прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність (332 гривні). Нарахування за стаж роботи, як уже писала «УМ», відбуваються таким чином: за кожен рік стажу понад 25 років для чоловіків та 20 років для жінок розмір пенсії за віком збільшується на 1 відсоток від суми, обчисленої відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

* * *

      Я одинока мати, виховую доньку 13 років і отримую на неї допомогу 46 гривень, чула, що цього року буде збільшено виплати. Але у квітні я так і отримала 46 гривень, хоча ще в січні мала 51 гривню. Скажіть, чи буде збільшуватися допомога?

Богдана Гуцайло.
Тернопільська область.

 

      З 1 квітня поточного року допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновителям (вдовам, вдівцям), матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які мають дітей віком до 16 років (учнів до 18 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тобто максимальний розмір такої допомоги становить: на дитину до 6 років — 181,00 грн., на дитину від 6 до 18 років — 230,00 грн., а починаючи з 1 жовтня поточного року, відповідно — 188,00 та 234,00 грн. При цьому мінімальний розмір допомоги становить 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку — на дитину до 6 років — 36,20 грн., на дитину від 6 до 18 років — 46,00 грн., а з 1 жовтня поточного року становитиме, відповідно, 37,60 та 46,80 грн.

* * *

      Я інвалід з дитинства 3-ї групи, весь час пропрацював на різних роботах у місцевому СТОВ «Зоря» і працюю донині. Коли робили доплату до пенсії, то в пенсійному відділі сказали, що як буду працювати, то доплати не отримаю. Поясніть, чи правильно це?

Петро Нікітюк.
Житомирська область.

 

      Пенсії за інвалідністю залежать від групи інвалідності і призначаються в таких розмірах: інвалідам 1 групи — 100 відсотків пенсії за віком, 2 групи — 90 відсотків, 3 групи — 50 відсотків. Законом передбачено, що за наявності у непрацюючих інвалідів ІІ і ІІІ груп 25 років трудового стажу (у чоловіків), а у жінок — 20 років, за їх вибором пенсія з інвалідностi може призначатися в розмірі пенсії за віком.

      Консультацію читачам «УМ» надали фахівцi Міністерства праці та соціальної політики України.