ХРОНІКА

25.06.2005

Шахи

      На першості континенту серед жінок у Молдові українка Катерина Лагно закінчила турнір на першому місці разом із росіянкою Надією Косинцевою — у них стало по 9 очок, після того як у 12-му турі Лагно зіграла внічию з вірменкою Даніелян, а Косинцева — з грекинею Дембо. Оскільки призерів в «основний час» з'ясувати не вдалося, представниці України й Росії, аби визначити шахову королеву Європи, мають зіграти «тай-брейк» — партії зі скороченим контролем часу.

      Загалом на турнірі змагалося аж 22 українки, серед яких провідні (після Лагно) посіли такі місця: 10. Кононенко — 8 очок... 25. Здебська — 7,5... 30. Ушеніна — 7,5... 40. Василевич — 7... 44. Возовик — 7...

* * *

      Тим часом у 6-му турі чемпіонату Європи серед чоловіків у Варшаві провідні українці здобули по півочка: 15-річний Сергій Карякін чорними фігурами розійшовся миром з румуном Нісіпяну, а Василь Іванчук не зміг білими здолати опір Сергія Тівякова, який представляє Голландію. Турнірну таблицю з 5,5 очка очолює Вадим Мілов зі Швейцарії, Карякін і ще троє гросмейстерів мають на півочка менше, в активі Іванчука 4,5 пункта.

Бокс

      Український суперваговик Володимир Кличко програв позов проти IBF (Міжнародної боксерської федерації), яку звинувачував у нечесному складанні рейтингу. Суть проблеми в тому, що головним претендентом на чемпіонський бій із Крісом Бірдом вважається Деварріл Уїльямсон, якого наш боксер побив восени минулого року і який чомусь перебуває вище за Кличка-молодшого у листі IBF. Судді не знайшли виявів зовнішнього впливу на діяльність федерації (українець говорив про закулісні ігри промоутера Дона Кінга), хоча й виказали подив з приводу того, як Уїльямсон опинився попереду Кличка.

Футбол

      Прокурор Донецька Олександр Ольмезов опротестував рішення виконкому міськради про виділення клубу «Шахтар» земельної ділянки під будівництво нового стадіону в рекреаційній зоні біля річки Кальміус. Проектування суперсучасної арени вартістю 150 млн. євро, яка має стати гордістю Ріната Ахметова, забезпечила англійська компанія, і, власне, будівельні роботи вже розпочалися. Тож невдовзі після рішення прокурора, повідомляє сайт «Остров», депутати Донецької міської ради відхилили протест. Начальник юридичного відділу міськвиконкому Володимир Устименко розповів, що «розташування стадіону «Шахтар» у цій зоні рекреації не суперечить статтям 50 і 59 Земельного кодексу України, тому що об'єкт є об'єктом фізичної культури і спорту». На думку міського голови Олександра Лук'яченка, «спортивний об'єкт, безумовно, необхідно будувати».

* * *

      До двох кращих гравців молодіжної збірної України, яка днями завершила свій виступ на чемпіонаті світу в Голландії, виявляють інтерес закордонні клуби. Олександром Алієвим цікавляться португальська «Бенфіка» й іспанський «Депортиво», а Артемом Мілевським — німецький «Байєр» і голландський «Аякс», інформує канал ICTV.

* * *

      Клуб російського бізнесмена Романа Абрамовича — «Челсі» — запропонував «Мілану» 49 мільйонів фунтів стерлінгів за українського нападаючого Андрія Шевченка. Нашому форварду обіцяють у Лондоні щорічну зарплатню у 7 мільйонів протягом можливого п'ятирічного контракту. Але італійці зірвали рекорд ринку трансферів, знову категорично заявивши: «Шева не продається».