«Шпори» вставили чемпiонам «пістона»

25.06.2005
«Шпори» вставили чемпiонам «пістона»

Тiм Данкан (у центрi) пiд кошиком «Детройта». (Фото РЕЙТЕР.)

      Останній великий клубний турнір спортивного сезону-2004/05 завершено: вчора зранку за київським часом визначився чемпіон Національної баскетбольної асоціації. Втретє в історії золоті персні переможців «плей-оф» НБА приміряють гравці «Сан-Антоніо сперз».

      У фінальній серії «шпори» під керівництвом Грегга Поповича зустрілися з минулорічними чемпіонами — «Детройт пістонз». Уболівальники були не в захваті саме від такої парочки, адже обидві команди пробивають собі шлях нагору завдяки оборонному баскетболу. Очне ж протистояння вийшло хоч і не надто красивим, але точно — інтригуючим і впертим. Уперше з 1994 року фіналістам, аби виявити чемпіона, знадобилися всі сім матчів.

      «Пістони», нагадаємо, героїчно зрівняли рахунок у серії після двох дебютних поразок, потім, поступаючись уже 2:3, спромоглися на подвиг, вигравши на майданчику в Техасі перший поєдинок за вісім (!) років, і все вирішувала зустріч 23 червня на арені того ж «Ес-Бі-Сі Центру», інша назва якого — «Еламодоум». Як і в шостому матчі, аншлаг був повний – 18 797 глядачів. Але вдруге поспіль перемогти на полі південного суперника команда з північного «міста моторів» не змогла.

      Гра знову була рівною: максимальний відрив господарів становив 8 очок, гостей – 9, лідер мінявся аж десять разів. Після трьох 10-хвилинок рахунок був 57:57, а вирішальним стало «пробудження» лідера «Сан-Антоніо» Тіма Данкана, який «довго запрягав», але зрештою виявився найрезультативнішим гравцем матчу (25 очок + 11 підборів). При цьому 23 очки у складі «Шпор» набрав ще й легіонер з Аргентини, олімпійський чемпіон Мануель Жинобілі, а провідного виконавця «Пістонів» Чонсі Біллапса вдалося прикрити. Останню чверть на останніх секундах «узяли» господарі – 24:17, а з нею – і Кубок НБА.

      Тепер уже ніхто не назве випадковими два попередні успіхи «Сан-Антоніо», датовані 1999 і 2003 роками. Три чемпіонства за такий короткий термін — це вже тенденція і привід називати команду «династією». Причому всі три рази MVP (найціннішим гравцем) фінальної серії був визнаний Тім Данкан. Учора 29-річний темношкірий форвард зростом 2,11 м підтвердив лауреатство «дабл-даблом» (двозначними показниками набраних очок і підборів) і при цьому скромно заявив: «Я, звісно, дуже радий. Хоча ця гра не була найкращою в моїй кар’єрі. Були часи, коли вдавалося проявити себе й краще...»

      Мабуть, значно бiльше радів 35-річний Роберт Оррі, який, не будучи гравцем стартової п’ятірки, приніс «шпорам» 15 очок і здобув таким чином уже шостий чемпіонський перстень за кар’єру.

      Загалом, привід для оптимізму є в усіх команд НБА, не лише в «Сан-Антоніо». Річ у тім, що напередодні комісіонер асоціації Девід Стерн і директор профспілки гравців Білл Хантер повідомили, що дві структури вже підписали 6-річну угоду. Відтак локауту в НБА, який міг спіткати професійний баскетбол у Північній Америці через рік після локауту в хокеї, не буде, і наступний сезон почнеться за графіком.

 

ТАБЛО

Фінал «Плей-оф»

(серія до 4 перемог)

Матч №7

«Сан-Антоніо» — «Детройт» — 81:74 (18:16, 20:23, 19:18, 24:17)

      «С-А»: Данкан (25 + 11 підборів), Жинобілі (23), Оррі (15), Паркер (8)

      «Д»: Р.Хемілтон (15), Біллапс (13), Б.Уоллас (12 + 11 підборів), Р.Уоллас (11), Макдайсс (10), Прінс (9)

      Рахунок у серії – 4:3 (попередні матчі – 84:69, 97:76, 79:96, 71:102, 96:95 ОТ, 86:95)