Провал чергової мети

24.06.2005
Провал чергової мети

Розчарування воротаря збірної України Леоніда Мусіна. (Фото РЕЙТЕР.)

      Національна команда віком гравців до 20 років удруге брала участь у головному світовому форумі. І, як і чотири роки тому в Аргентині з Крощенком на чолі, нездоланним бар’єром для «синьо-жовтих» під орудою Михайличенка став етап 1/8 фіналу. Позавчора ввечері у голландському містечку Дутінхем наші юнаки поступилися збірній Нігерії й тепер залишають першість, не виконавши завдання президента ФФУ — потрапити до фіналу.

      Щиро кажучи, такий результат очікувався й випливав із логіки виступів українців у попередніх трьох матчах групового турніру. Наша збірна змогла обіграти лише відвертого аутсайдера — Панаму, програла китайцям і розділила очки з турками. Постійне занепокоєння головного тренера викликала оборона власних воріт. Адже пропущено було шість м’ячів, а забито — лише на один більше. Дії гравців захисного плану — Ярмаша, Допілки, Кіцути, Аржанова — так само, як і гра динамівського голкіпера Леоніда Мусіна, не додавали українським вболівальникам оптимізму. Воротар «Динамо-2» помилявся і в усіх попередніх зустрічах, але це не стало приводом для Олексія Михайличенка його замінити. Вийшло так, що саме фатальна помилка першого номера й призвела до «вильоту» збірної з «плей-оф».

      За весь матч Алієв, Мілевський і Ко спромоглися завдати лише одного удару у площину воріт команди Нігерії, тоді як суперник це зробив вісім разів. Загальне співвідношення ударів — 15:5 — теж не на користь українців. Чемпіони Африки виглядали значно швидшими й фізично міцнішими за наших хлопців, та й у техніці з «орлами», як називають нігерійців у футбольному світі, мало хто з підопічних Михайличенка міг посперечатися. Штрафні удари Олександра Алієва, занесеного сайтом ФІФА до символічної збірної першого етапу, цього разу не становили звичної загрози, Мілевський знову занадто захоплювався підігруванням партнерам, а Воробея на правому фланзі атаки надійно «накрили». На протилежному фланзі активністю вирізнявся технічний Ситник, але організовані комбінації у «синьо-жовтих» прорізалися надто рідко.

      Не можна сказати, що африканці мали значну територіальну перевагу, але гостроти у їхніх діях було значно більше. Зрештою, долю протистояння вирішив несподіваний удар з лівого флангу атаки захисника Тайє Тайво. Мусін помилився — обрав неправильну позицію, і навіть його двометровий зріст не допоміг витягнути м’яч з-під поперечини. Свого часу такі удари були фірмовим знаком італійця Дель П’єро, кілька подібних голів є і в активі Шевченка.

      Спроба штурму після двох замін нашій команді не вдалася, а те, як упевнено і технічно контролювали м’яч нігерійці у заключні хвилини, викликає повагу до них і... занепокоєння безвільністю динамівського дубля.

      Наставник «орлів» Сіасіа визнав: «Так, наш гол можна частково назвати посмішкою фортуни, але й без неї досягти успіху у футболі важко. Ми створили більше гольових моментів, тому заслуговували на перемогу. Дивом є вже те, що ми пробилися до чвертьфіналу, адже підготовка до чемпіонату була не надто продуктивною».

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (U-20). «Плей-оф». 1/8 фіналу (матчі середи)

Україна — Нігерія — 0:1

      Дутінхем. 9600 глядачів

      Суддя — Квон (Корея)

      Україна: Мусін, Самборський, Яценко, Допілка, Кіцута, Ярмаш, Воробей (Фещук, 77), Ситник (Гладкий, 84), Алієв, Мілевський, Прошин (Рожок, 84)

      Гол: Тайво, 80

      Попередження: Ярмаш, 1; Кіцута, 54; Фещук, 81; Алієв, 84 — Чинво, 51; Мікель, 75; Тайво, 90

Іспанія — Туреччина — 3:0

Аргентина — Колумбія — 2:1

Голландія — Чилі — 3:0

      У чвертьфіналах зустрічаються: Німеччина — Бразилія, Марокко — Італія, Голландія — Нігерія, Аргентина — Іспанія