«Патогенний» Донець

23.06.2005
«Патогенний» Донець

А ваша рiчка безпечна для вашого здоров 'я?

      Чудовий Донець за тихої погоди. І хоча більшість місцевих птахів запросто перетне його в будь-якому місці, є на берегах найбільшої річки Донбасу такі краєвиди, яким і оспіваний Гоголем Дніпро позаздрить. А от чому нема підстав заздрити, то це санітарно-епідеміологічному стану Сіверського Дінця. Як повідомив заступник головного санітарного лікаря Луганської області Володимир Герус, у нинішньому році продовжує діяти розпорядження його шефа про заборону використання річки в рекреаційних цілях. «Не можна все-таки її назвати каналізаційним колектором, однак показники мікробного обсіменіння в десятки, сотні й тисячі разів перевищують нормативи. Ми висіваємо патогенну мікрофлору, а отже, купання, особливо дітей, категорично заборонено».

      Утім, за даними пана Геруса, є ще в області водойми, де в літню спеку (яка цього року розпочалася вже в середині травня) можна зануритися без ризику підхопити якусь заразу. Це річки Айдар та Деркул, а також Успенське водосховище. Проблема лише в тому, що обидві річки течуть у північно-східній, сільськогосподарській частині Луганщини, а основна маса її населення мешкає на південь від Сіверського Дінця. Тому, звичайно, накази й розпорядження санітарних служб безбожно ігноруються. Невибагливий донбаський люд у вихідні, як і чверть століття тому, їде охолоджуватися до близького Дінця. Тим більше що ніхто спеціальних автобусних маршрутів на пляжі Деркула не організовує. Як наслідок — область уже вийшла на друге місце в Україні iз захворюваності на коросту.

      А крім корости, чатує на людей тепер уже мало не національна донбаська хвороба — жовтуха. Або, за медицинською термінологією, вірусний гепатит. Хоча тут уже винні не стільки порушення заборони на купання, скільки стан водопровідних мереж у шахтарських містах, а це інша справа. Наприклад, у нас у дуже поганому стані санітарне очищення населених пунктів. Як не дивно, особливо цим відзначається обласний центр. За словами Володимира Геруса, тільки за минулий тиждень на 64 об'єктах із 286 були виявлені порушення санітарних норм і правил. Для того, аби вивозити сміття, в Луганську з 55 спеціалізованих автомобілів у наявності є лише 38, з яких рівно половина відпрацювала свій ресурс. Приблизно така ж ситуація з контейнерами для тимчасового зберігання твердих побутових відходів. А в міськвиконкомі ще й досі сперечаються, чи можна порушити монополізм єдиного в місті підприємства із давньогрецькою назвою «Протос», що займається вивезенням сміття...

      Поки чиновники міркують, показник захворюваності вірусним гепатитом за 23 тижні 2005 року в порівнянні з відповідним періодом року минулого збільшився на 37,3 відсотка. Середній обласний показник захворюваності гострими кишковими інфекціями за все ті ж 23 тижні зріс на 12 відсотків. Причому тенденція спостерігається практично в усіх найбільших містах краю, за винятком двох найбільш багатих і цивілізованих — Сіверськодонецька та Алчевська. Цікаво, що з перерахованих паном Герусом особливо небезпечних на заразу районів лише один лежить на північ від Дінця, причому далі всіх від чистого Айдару. Решта — на індустріальному півдні.

Тенденція, однак...