«Нічийні» діти

23.06.2005

Після випуску з інтернатів кожен п'ятий вихованець стає бомжем

      Десять останніх років незалежності залишили Україні гіркий спадок — сто тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Така офіційна статистика. Окремі ж спеціалісти ведуть мову про всі сто п'ятдесят тисяч, дві третини з яких ще й безпритульні. 10—12 тисяч дітей стають сиротами за живих батьків, втрачають батьківське і материнське піклування через розлучення, насильство в родинах, алкоголізм, позбавлення батьківських прав. Щороку близько двох тисяч дітей стають сиротами в пологових будинках, від них відмовляються матері. Маємо і банальних «трьох китів», на яких міцно тримається це ганебне явище, — бідність, безробіття та соціальна незахищеність. Так, за даними Держкомстату, 40 відсотків сімей із двома дітьми живуть за межею бідності, з трьома і більше — 64 відсотки. У середньому 3,7 відсотка працездатного населення не мають постійного місця роботи. Чи вдасться нам найближчим часом це явище і «китів» побороти, — питання риторичне, а от що робити з дітьми, які сьогодні залишилися віч-на-віч із суворим життям — проблема, яка потребує негайного розв’язання. 

       «Система національного усиновлення переживає кризу — протягом останніх п’яти років кількість усиновлених дітей із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зменшилась на майже 40 відсотків, сімейні форми виховання через недосконалий механізм їх фінансування розвиваються вкрай повільними темпами: сьогодні в дитячих будинках сімейного типу виховується всього 1200, в прийомних сім’ях — 350 дітей»,  — доповідає міністр у справах молоді та спорту Юрій Павленко. Інтернати ж переповнені, бо утримання дитини в цьому закладі піклування для місцевих адміністрацій є безкоштовним, адже фінансується з другорядного бюджету. Про високу якість виховання годі й мріяти. Після випуску з інтернатів кожен п'ятий вихованець стає бомжем, кожен другий вдається до протиправних дій, стає злочинцем. Кожен сьомий вдається до спроби покінчити життя самогубством.

Міліція шукає три тисячі дітей, що зникли

      Тим часом питання про усиновлення дитини вирішуються через хабарі, а питання про створення нових дитбудинків розглядають місяцями, якщо не роками. Олена Дмитрівна Гарєлкіна, мама-вихователь одного з таких будиночків розповідає: «Через брак коштів у місцевому бюджеті (з нього на одну дитинку ми отримуємо 50 копійок на день) органи влади проводять тендери(!) серед продовольчих магазинів на право обслуговувати заклади опіки і піклування. Тож, окрім інших проблем, ми маємо ще й за молоком їздити через усе місто». «Сьогодні у МВС відкриті три тисячі пошукових справ за фактами зникнення дітей, — каже Євгенія Ткаченко, генеральний директор телекомпанії «Магнолія-ТВ», — а міністерство продовжує займатися резонансними справами. Департамент кримінальної міліції у справах неповнолітніх координує свої дії через випуски наших програм!»

Президент хоче реформувати інтернати й стимулювати національне усиновлення

      Міністерство у справах молоді і спорту спільно із Президентом України презентували днями Програму реформування системи захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка передбачатиме перерозподіл між Центральними органами виконавчої влади повноважень з опіки (піклування) над дітьми, усиновлення, захисту прав дітей, профілактики правопорушень серед неповнолітніх,   активізацію діяльності органів опіки та піклування — місцевих органів виконавчої влади в інтересах кожної дитини, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї). Програма декларує реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Гранична чисельність вихованців у таких закладах не може перевищувати 50 осіб. Одним із нагальних завдань даний проект визначає створення єдиного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та про сім'ї потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, створення умов для активізації національного усиновлення дітей.

      Президент України відтак нагадав головам районних державних адміністрацій, міськвиконкомів, сільських і селищних рад про обов'язок «виконувати норми законодавства про захист прав дитини» та доручив протягом місяця вирішити всі організаційні питання щодо створення і доукомплектування відповідних служб. «Безпосереднє ведення справ з опіки і піклування покладено законом на служби у справах неповнолітніх. Але на сьогодні ці служби укомплектовані на 59 відсотків, ми фактично маємо 40 відсотків недокомплектованості державних службовців, які повинні виконувати цю функцію, — сказав Віктор Ющенко. — Я переконаний, що через декілька тижнів це питання повинно бути вирішено. Тут не проблема грошей, тут проблема елементарної людяності, професійності, елементарного фаху». Глава держави також висловився за доцільність введення в дію системи щомісячного письмового звітування МВС Президенту за результатами роботи в напрямі розшуку зниклих дітей.

      «Вкрай важливим є сьогодні винайдення фундаментального рішення, яке дало б поштовх у прийнятті відповідних дій і рішень на всіх рівнях органів місцевої влади, парламенту, громадських ініціатив, — наголошує Віктор Ющенко. — І ми отримали б змогу якомога швидше простягнути руку тим тисячам дітей, які сьогодні можуть сподіватися лише на одне — владу України».

Ірина ХРОНЮК.