Тест для газу

23.06.2005
Тест для газу

      Крадіжки електроенергії та газу досі є притчею во язицех усіх комунальних служб. Не перестала турбувати ця проблема і промисловиків, які споживають «голубе паливо» і транспортують його. Про це вкотре нагадав Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів («Укрметртестстандарт») на прес-конференції, яку провів днями. Ця установа працює над тим, як досягти достовірних результатів досліджень у науці, контролі та обліку у виробництві, медицині, торгівлі та захисту довкілля.

      Виявилося, що вітчизняні прилади обліку і вимірювання мають разючі відмінності від тих, які застосовують сьогодні у більшості країн. У цьому легко переконатися, ознайомившись із Європейською директивою 2004/22/ЕС, якою встановлено вимоги щодо засобів вимірювань, зокрема в енергетиці. Центр та інші організації, які підпорядковуються «Держспоживстандарту», прагнуть усунути цей дисонанс. Цього року за ініціативою уряду було прийнято нову редакцію Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Відповідно до нього, за «Укрметртестстандартом» закріплено статус державної установи, яка є єдиною, що володіє еталонною базою і забезпечує єдність вимірювання на рівні держави.

      Отже, журналістам  розповіли про внесення до Держреєстру певної кількостi засобів вимірювальної техніки, однак справжній привід для прес-конференції, схоже, був дещо завуальований. Ідеться, з-поміж іншого, про облік газу. Остаточно не вирішено питання обліку на джерелах тепла у столиці. Його здійснюють за допомогою реєструючих приладів із подальшою ручною обробкою діаграм, а це не забезпечує необхідної точності даних. Практично в усіх котельнях міста відсутні прилади обліку тепла. «Київенерго» неспроможне знайти для цього потрібні кошти.

      Залишається проблема метрологічного забезпечення обліку природного газу в трубопроводах великих діаметрів високого тиску. В Україні відсутні еталонні засоби та стенди для перевірки лічильників та витратомірів для таких трубопроводів. Це, на думку фахівців, значною мірою стримує впровадження нових високоточних засобів обліку «голубого палива». При цьому, як повідомили «УМ» у Центрі, велика надія покладалася на метрологічний центр НАК «Нафтогаз України», який будують уже впродовж семи років.