Чого ти верещиш, Маріє?

23.06.2005
Чого ти верещиш, Маріє?

Марія Шарапова позавчора віддала іспанці Вівес лише чотири сети. (Фото РЕЙТЕР.)

      Головний суддя Уїмблдонського тенісного турніру — 74-річний Алан Міллс — виступив за те, щоб почати карати гравців, які надто гучно кричать під час матчів. Містер Міллс вважає, що зойки, верески, ахи, охи та інші нечленоріздільні вигуки, якими нинішнє покоління тенісисток (а йдеться передусім про жінок та дівчат) супроводжує майже кожен удар по м'ячу, відволікають суперниць і неналежним чином «тиснуть» на них. Тому таку практику треба заборонити шляхом запровадження штрафних санкцій.

      Критика головного рефері стосується найтитулованіших представниць жіночого тенісу. Криками при подачі і відбиванні м'яча вирізняються переможниця минулорічного Уїмблдону росіянка Марія Шарапова (близько 100 децибел), американки Серена і Вінус Уїльямс (88 і 85 децибел) та Ліндсей Девенпорт (84).

      «Якби мені довелося грати з таким крикливим супротивником, я б, мабуть, реготав. Але, слід визнати, крикам на корті багатьох молодих гравців навчають тренери. При цьому чимало тенісистів відчувають значний дискомфорт через таке «звукове сміття». Навіть з'явилася «контртечія, коли «потерпіла сторона» старанно копіює звуки, які видає криклива суперниця», — зазначає рефері.

      Звісно, можна уявити, на що перетвориться респектабельний Уїмблдон, коли на кожному корті кожен удар по м’ячу супроводжуватиметься вересками обох гравців. До речі, діючі на турнірі правила передбачають, що арбітр може позбавляти «гучного» гравця очок, якщо видно, що він репетує навмисно. Але насправді покарати за таке фактично неможливо, зауважує Алан Міллс.

      Що цікаво: він виконує суддівські обов'язки на відкритому чемпіонаті Англії вже впродовж 22 років і оголосив про рішення завершити суддівську кар'єру по закінченні нинішнього турніру серії «Великого шолома».