Не Тетянин день

23.06.2005
Не Тетянин день

      Із чотирьох турнірів «Великого шолома» саме змагання у передмісті Лондона мають найдовшу історію і особливу ауру. Ще б пак, патроном турніру є сама королева Англії, а перших переможців Уїмблдону виявили ще в далекому 1877 році. На п'ятому Уїмблдонському турнірі ІІІ тисячоліття (а загалом — 118-му) Україна була представлена в основній сітці найбільшою кількістю учасників за всю історію — п'ятьма жінками. Виграти у своїх перших матчах змогли дві наші співвітчизниці.

      Приємною несподіванкою стала перемога киянки Олени Бондаренко над 18-м номером «посіву» — француженкою Татьяною Головін. 20-річна українка у напруженій боротьбі здолала 20-ту ракетку світу в третьому сеті — 6:3, 3:6, 7:5. Компанію у другому раунді їй склала Юлія Вакуленко. Уродженка Ялти зовні легко переграла італійку з тим самим слов'янським ім'ям — Татьяну Гарбін — 6:2, 6:4. Троє ж інших наших спортсменок зачохлили ракетки у двох сетах. Як «УМ» уже повідомляла, Тетяна Перебийніс поступилася Софії Арвідссон зі Швеції — 3:6, 6:7. Юліана Федак виявилася неспроможною проти аргентинки Гісели Дулко — 2:6, 4:6. І нарешті молодша із сестер Бондаренко, 19-річна Катерина, яка була чемпіонкою Уїмблдону минулого року серед юніорів, штурм «дорослої» вершини відклала на перспективу: позавчора вона програла колись грізній іспанці, переможниці Уїмблдону-1992 Кончиті Мартінес, — 1:6, 6:7 (4:6), маючи в другій партії два сет-боли.

      Юлія Бейгельзімер, яка не пройшла кваліфікацію в одиночному розряді, разом з італійкою Дзанетті обіграла у першому колі парних змагань британський дует Саус/О'Брайєн — 6:3, 6:2. Харків'янка Перебийніс у парі з росіянкою Жидковою виявилися явно сильнішими за представниць Росії й Індії — Чакветадзе/Мірза — 6:2, 6:1.

      Серед несподіванок першого раунду головного турніру сезону на траві відзначимо гарну погоду (як правило, у Лондоні в цей час ідуть дощі) та поразку переможниці цьогорічного «Ролан Гарросу» бельгійки Жюстін Енен-Арден (7-й номер «посіву») від грекині Єлени Даніліду — 6:7 (8:10), 6:2, 5:7. У чоловіків сенсацій такого рангу не сталося, хіба що програло четверо тенісистів другої десятки «посіву» — іспанці Робредо (13-й) і Феррер (17-й), аргентинець Пуерта (16-й) і німець Хаас (19-й).

Олена Бондаренко, перша ракетка України. (Фото з сайту www.medvedev.org.)