Чудова сотня

22.06.2005

      Серйозний і престижний американський журнал «Форбс» опублікував свій щорічний рейтинг 100 найвпливовіших людей зі світу шоу-бізнесу. Критеріїв, за якими багатих і знаменитих відбирають до цього переліку, є кілька: кількість зароблених за 12 місяців грошей, кількість згадок про особу в пресі, в інтернеті, на телебаченні й радіо, а також кількість появ на обкладинках 17 провідних світових видань.

      За сумою всіх цих показників цьогорічний рейтинг топ-100 очолила американська телезірка Опра Уїнфрі. Ще б пак, принаймні за кількістю згадок на телебаченні їй немає рівних: шоу Опри щодня дивляться 30 мільйонів глядачів у 112 країнах світу. А от за показником зароблених грошей ця успішна леді зі своїм заробітком у 225 мільйонів доларів виявилася лише другою, бо безсумнівним лідером у графі «заробітки» став режисер «Зоряних воєн» Джордж Лукас, якому в кишеню з червня 2004-го до червня 2005-го «накрапало» 290 «лимонів». Водночас у загальному рейтингу Лукас лише четвертий.

      Друге місце після осяйної Опри посів найбагатший спортсмен світу, гольфіст Тайгер Вудс. Хоч він і заробив якихось жалюгідних 87 мільйонів (це 4-й показник), зате його ім'я постійно згадується в ЗМІ. Замикає «призову» трійку актор і кінорежисер Мел Гібсон, який заробив на продажу «Страстей Христових» на DVD-дисках 185 мільйонів доларів.

      Окрім того, до першої десятки увійшли баскетболіст Шакіл О'Ніл (5-те місце), режисер Стівен Спілберг (6), актор Джонні Депп (7), поп-королева Мадонна (8), композитор і співак Елтон Джон (9) та, на почесному 10-му місці, голлівудський красунчик Том Круз.

      До речі, лідером за згадками у пресі став екс-президент США Білл Клінтон, але за загальним показником колишній господар Білого дому всього лише на 51-му — підвели маленькі доходи. Завдяки автору супербестселеру «Код да Вінчі» Дену Брауну та «мамі» Гаррі Поттера Джоан Роулінг не пасуть задніх і письменники. Дивує хіба те, що Ден значно випередив Джоан і посідає 12-те місце проти її 22-го. «Гаррі Поттер», звісно, не найбільший шедевр в історії літератури, але як містер Браун примудрився заробити 76,5 мільйона доларів на такому примітивно-наївному детективчику — справді загадка.