«НАВКОЛОГАЗОВІ» ЗАЯВИ

11.06.2005

Президент Віктор Ющенко

      позавчора заявив у коментарі для журналістів, що офіційний Київ готовий розвивати українсько-російський газотранспортний консорціум, працюючи над ініціативами, які додають нових можливостей національній транспортній мережі. «Усе, що додає нових можливостей у транзитні артерії України, нас цікавить, і ми готові говорити про консорціум, про спільні проекти», — каже Ющенко. За його словами, аналогічної домовленості було досягнуто і під час його останньої зустрічі з головою РАТ «Газпром» Олексієм Міллером. Президент зазначив, що тут не йдеться про переділ української державної власності на газотранспортні об'єкти: «Це національне надбання, це державна власність, оператором якої є «Газпром України». І ми вважаємо, що такий режим має зберегтися».

      Ющенко наголосив, що сторони консорціуму мають отримувати рівну вигоду від участі в спільних ініціативах. Зокрема, коментуючи проект газопроводу «Богородчани — Ужгород», глава держави сказав: «Якщо ми говоримо, що це предмет інтересу консорціуму, то ми хотіли б на аналогічну суму мати відповідний економічний інтерес у російській стороні, наприклад, у вигляді ділянки транзиту газу, власних видобутків газу в Росії або чогось іншого».

      Стосовно проекту гілки газопроводу між сходом і заходом України Віктор Ющенко зазначив: «Ми не проти, щоб Україною проходив новий транзит, але в рамках цього транзиту ми хотіли б отримати нові інтереси на територіях Туркменістану, Росії, Узбекистану, Казахстану у вигляді власного транзиту тощо».

Міністр палива й енергетики Іван Плачков

      вважає, що українсько-російський газотранспортний консорціум припинить свій розвиток, якщо не матиме продовження після добудови ділянки «Богородчани—Ужгород». Коментуючи заяви російських ЗМІ про можливий розпад консорціуму, Плачков сказав: «Можливо, про ліквідацію питання не постане, просто, цей газотранспортний консорціум не розвиватиметься, а тільки виконає обмежене завдання цієї невеликої ділянки».

      Міністр відзначив, що консорціум передбачав цілий комплекс питань і робіт із реконструкції, модернізації та розширення газотранспортного коридору, і перші роботи з цієї угоди розглядалися у контексті побудови відрізка «Богородчани—Ужгород», де все вже підготовлено для їх початку.

Заступник голови правління РАТ «Газпром» Олександр Рязанов

      позавчора повідомив: «Ми (російський «Газпром». — Ред.) представили свої умови за цінами на газ для України в 2006 році. Ці умови цілком відповідають досягнутим з Україною домовленостям про перехід на оплату транзиту і поставок газу коштами з майбутнього року за цінами і тарифами, що відповідають європейському рівню». Україна взяла двотижневий термін, щоб відповісти на ці умови, цитує Рязанова агенція РІА «Новости».

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко

      ще в середу заявляла, що не володіє інформацією про підвищення ціни на російський газ для України. За її словами, «ціна залишається та, яка є: 50 доларів — це той газ, який ми отримуємо за транзит, 63 долари — за туркменський газ. Поки інших цін я не знаю. І думаю, що вони і не з'являться». Тимошенко також сказала, що й Україна не буде підвищувати ставку за транзит російського газу своєю територією. Мовляв, існує «збалансована позиція між ставкою транзиту й вартістю російського газу, і це закріплено угодами до 2013 року».