Кусючі німфи

07.06.2005
Кусючі німфи

Так виглядає іксодовий кліщ, збільшений у десятки разів.

      Кліщі — перший ворог туристів, які сміливо забираються в густі чагарники і затінені хащі. Вони падають на людей і тварин з дерев і кущів, і їх присутність навіть одразу не завважиш, оскільки розмір такого паразита — не більше чверті сірникової голівки. Це потім, коли насмокчеться крові, кліщ роздувається до розмірів невеличкої квасолини, так що його можна сприйняти за бородавку.

      Травень-червень — період активного розмноження кліщів. Ці комахи настільки дрібні, що їх не завжди помічають і зважають на цю небезпеку. Проте хвороби, носіями яких вони можуть бути, є серйозною загрозою здоров'ю людини.

      Як повідомили редакції «УМ» фахівці відділу паразитології Київської міської санстанції, найкраща профілактика укусів кліщів — це усвідомлювати небезпеку і, вирушаючи на природу, вдягатися як слід.

 

Капелюх від кліщів

      Деякого оптимізму додає те, що, як правило, кліщі не нападають у холодну, дощову погоду. Отже, коли падає дощик, гуляти можна сміливо...

      А в теплу сонячну погоду, збираючись на прогулянку до якихось хащів — у ліс чи парк — подбайте про відповідну екіпіровку. Звертайте увагу: зазвичай у мiсцях розповсюдження паразитiв санстанцiя ставить попереджувальнi щити. Декілька порад від лікарів санстанції:

      — Краще вдягати світлий, однотонний, з довгими рукавами одяг, що щільно прилягає. Світлий — тому що на ньому легше помітити кліща. Не забувайте вдягнути головний убір!

      — Ви можете скористатись репелентами, такими, зокрема, як диметилфталат, диметилтолуамід-ДЕТА, «Редет», «Тайга», «Пермет».

      — У лісі варто кожні дві години оглядати себе та один одного, чи не причепився де паразит. Звертайте особливу увагу на ті ділянки незахищеного тіла, які покриті волоссям.

      — Якщо ви робите привал або ночуєте у лісі, подбайте про те, щоб поблизу в радіусі 20—25 метрів не залишалися сухі трава, хмиз, гілки — там можуть чаїтися кліщі.

      — Повернувшись додому, змініть одяг і уважно його огляньте, виперіть і випрасуйте. Паразита можна «підчепити» не тільки безпосередньо у лісі, а й принести з собою на одязі, разом з оберемками лісових квітів. Не залишайте брудний одяг поруч із ліжком. Пам'ятайте, що просте витрушування одягу не позбавляє від кліщів!

Гад смоктучий

      В Україні розповсюджені так звані іксодові кліщі. Вони переносять збудників вірусних, бактеріальних захворювань. Щоправда, всі ці захворювання не передаються від хворої людини до здорової.

      Кліщі полюбляють жити у листяних лісах, на луках, пасовищах. Їх багато у західній частині Полісся, горах Криму.

      Проте за останнє десятиріччя внаслідок урбанізації вони перемістились до міських зон відпочинку...

      Глибоко зануривши хоботок у шкіру, кліщ може ссати кров протягом багатьох днів — до 12 діб, при цьому доросла самиця кліща збільшується у 80—150 разів. Після того вона самостійно відпадає і відкладає яйця у грунт.

      Але нападають і статево незрілі особини — так звані німфи. Вони зовсім маленькі й майже прозорі, отож їх важко навіть помітити. Крім того, укус також безболісний, тому що ця комаха вводить разом із слиною в ранку анестезуючу речовину. Тому відчуття болю приходить тільки через кілька годин після того, як кліщ на вас напав...

      Кліщі люблять присмоктуватись у районі голови, шиї, паху, живота, всюди, де є складочки шкіри.

Як видаляти кліща

      Якщо кліщ вас усе-таки вкусив, зверніться до найближчого травмопункту або до хірурга. Якщо ж травмопункт для вас недосяжний, спробуйте видалити кліща самостійно. Його брюшко змащують (змащують, а не заливають) олією і, обережно розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, повільно видаляють разом iз хоботком. Можна скористатися також пінцетом або петлею з нитки, якою охоплюють тіло кліща. Кліща можна повільно прокручувати в рані проти руху годинникової стрілки.

      Після видалення паразита змастіть місце укусу йодом, спиртом або одеколоном.

      Якщо хоботок залишився в рані, його виймають за допомогою стерильної голки.

      Після того як витягнули кліща, краще його спалити, а руки ретельно вимити з милом.

Бажано прищепитись...

      Бути укушеним кліщем — це, звичайно, неприємно. Та головна небезпека в тому, що цей паразит може бути носієм хвороб, найнебезпечнішими з яких є кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма.

      Кліщовий енцефаліт — це гостре інфекційне захворювання, яке уражує центральну нервову систему людини і може призвести до інвалідності і навіть смерті. Тому при появі після укусу будь-яких ознак захворювання слід негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста.

      Вірус кліщового енцефаліту може передатись людині, коли кліщ смокче кров, при його роздавленні чи розчухуванні місця укусу, а також при вживанні сирого коров'ячого чи козячого молока.

      Інкубаційний період звичайно триває від 7 до 14 днів. Як правило, різко піднімається температура — до 38-39 градусів за Цельсієм, з'являються нудота, блювота, болі в м'язах шиї, спини і кінцівок. При цьому місце укусу червоніє.

      Якщо є підозра на те, що укушений підхопив хворобу, для лікування і термінової профілактики лікарі зазвичай вводять імуноглобулін проти кліщового енцефаліту. Це слід зробити не пізніше чотирьох діб після укусу.

      У Києвi випадкiв клiщового енцефалiту досi не  зареєстровано.

      Слід бути особливо обережними, якщо ви перебуваєте у небезпечному в цьому відношенні регіонi. Епідеміологи радять робити щеплення проти кліщового енцефаліту, виїжджаючи до:

      . Сімферопольського, Судацького, Білогірського, Бахчисарайського, Алуштинського, Кіровського , Красногвардійського районів АР Крим, Великої Ялти, Севастополя (смт. Ласпі);

      . Ратнівського, Ківерцівського, Камінь-Каширського, Рожищівського, Ковельського, Старовижнівського районів Волинської області;

      . Яворівського району Львівської області;

      . м. Балта в Одеській області;

      . районів Далекого Сходу, Сибіру, околиць Санкт-Петербурга, держав Прибалтики, Білорусі.

      Щеплення проти кліщового енцефаліту проводять двічі з інтервалом у два місяці, і друге щеплення слід робити не пізніше, ніж за два тижні до виїзду (час проїзду до місця призначення також включають у ці 14 днів).

      У столиці щеплення проти кліщового енцефаліту проводять (безкоштовно) у кабінеті щеплень поліклінічного відділення Центральної міської клінічної лікарні за адресою: вул. Шовковична, 39/1 за наявності довідки про відсутність медичних протипоказань.

      Студентів мають «прищеплювати» у міській студентській поліклініці на вул. Політехнічній, 25/29.

      Носіями хвороби Лайма, або кліщового бореліозу є дикі й приблудні тварини — лисиці, собаки, зайці. Кліщі паразитують і на цих тваринах, а відтак заражають і людей. Кліщовий бореліоз може уражувати шкіру, суглоби, м'язи, нервову і серцево-судинну систему, селезінку, печінку тощо.

      Хвороба підступна не тільки тим, що уражує весь організм, а й розмаїттям симптомів. Спершу на шкірі, часто у місці укусу, з'являється велике кільце червоно-рожевого кольору 5-6 см у діаметрі. Але, як відзначають лікарі, приблизно у 30—40 відсотків хворих такої плями, її називають еритемою, не спостерігають. Крім того, з'являються гарячка, головний біль, тверднуть м'язи шиї, ломить усе тіло.

      Якщо це захворювання не лікувати, людина може стати інвалідом. Щеплень і профілактики проти нього не існує.

      Отож єдиною профілактикою для нас є власна завбачливість.

 

КОРИСНО ЗНАТИ

      Згідно з результатами багаторічних досліджень міської санстанції, у Києві найчастiше зустрiчаються клiщi:

У Голосіївському районі —

      Голосіївський парк ім. Рильського,

      НК «Експоцентр України».

У Дарницькому —

      ПВ «Партизанської слави» (поблизу атракціонів).

У Деснянському —

      ПВ «Дружби народів».

У Дніпровському —

      Гідропарк (навколо оз. Берізка, біля ресторану «Млин», острiв Труханів (у попередні роки там було чимало кліщів).

В Оболонському —

      Пуща-Водиця.

У Печерському —

      Печерський ботанічний сад (алея бузку).

У Подільському —

      ПВ «Березовий гай», парк Моряків (Рибальський острів), лісопосадки біля хут. Шевченко, кладовище Берковці

У Святошинському —

      Територія зеленого господарства біля туристичного комплексу «Пролісок» (навколо озера Верховинне), навколо ставків р/г «Нивка», зелена зона навколо озера в смт Коцюбинське.

  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>