«На одній нозі» малою кров'ю?

03.06.2005
«На одній нозі» малою кров'ю?

З чемпiонами Європи — греками — позмагаємося пiсля того, як подужаємо Казахстан. (Фото з архiву «УМ».)

      Навіть побіжний погляд на турнірну таблицю групи 2 європейського відбору до ЧС-2006 дає право назвати найближчі червневі поєдинки визначальними. Після них наша збірна може потрапити в ситуацію, коли від українців уже нічого не залежатиме, адже 12 жовтня в останньому турі, згідно з календарем, вони не гратимуть. Тому стратегічно важливо завершити літню «сесію» хоча б з існуючою форою «плюс три». При цьому в нас чомусь більше розмірковують про те, як не програти грекам у Афінах 8 червня, залишаючи на другому плані найближчий матч 4 червня, коли в Київ приїде дебютант і аутсайдер європейських змагань — збірна Казахстану. Залишається сподіватися, що «шапкозакидацькі» думки про азіатського суперника не зіграють із сьогоднішньою збірною України такого ж злого жарту, як свого часу в матчах із вірменами, ісландцями та північноірландцями. Тим більше що останні новини з табору команди Сергія Тимофєєва свідчать, що навряд чи теперішні казахи у чомусь поступаються грузинам та албанцям, перемоги над якими українцям далися натужно.

      Адже тренер «жовто-синіх» Олег Блохін, на відміну від уболівальників, як видно, таки бачить у казахах приховану загрозу. Інша справа — як збирається її долати. Адже надто вже багато говорить про труднощі, які вже традиційно виникають у нього перед важливими поєдинками.

      «Почну з проблем, оскільки ви знаєте, що на мене вже у Верховний Суд подали (йдеться про апеляцію парламенту щодо сумісництва Блохіним посад депутата й тренера. — Авт.), згодом, напевно, слід очікувати Європейського Суду... — зазначив Олег Володимирович на позавчорашній прес-конференції в Кончі-Заспі. — Деякі хлопці вже з цього приводу сміються — кажуть, це на фарт».

      Щодо кадрових питань, то, за словами Блохіна, прибули на збір усі викликані, лише Шевченко — на півдня пізніше. Вже на тренуванні відчув біль у тій самій нозі, що й раніше, захисник раменського «Сатурна» Свідерський, тому, напевно, його участь у найближчих матчах під питанням. Є побоювання і щодо Шовковського. Решта — «в чудовому настрої, хоча, зрозуміло, що в киян, які виграли Кубок України, він один, а в донеччан — інший». Але в іще гіршому стані, виявляється, футболісти «Дніпра» — базової команди збірної, яким Євген Кучеревський після 28 травня надав п'ять днів відпочинку. «І їхній стан, після того як ми перевірили, виявився ще гіршим, ніж перед грою з албанцями в лютому», — констатує Блохін. А якщо врахувати ще й відпочинок Вороніна після завершеного в Німеччині сезону, то «як тепер привести гравців до спільного знаменника, важко сказати». Тому наставник збірної й каже, що є великою помилкою вважати, ніби Казахстан можна обіграти «на одній нозі» малою кров'ю. Крім того, слід враховувати, що у збірній України аж восьмеро гравців основного складу «висять» на жовтих картках, а через дисбаланс у підготовці тепер не виходить зробити заплановані заміни тих, хто має загрозу дискваліфікації.

      Загалом, важко збагнути, як на початку літа, на тлі вирішальних матчів вітчизняної першості (а в Україні ще треба зіграти два тури) національна команда може бути підготовлена гірше, ніж серед лютої зими. У Блохіна з цього приводу є і пояснення, і критика: «Раніше було розроблено програму тренувального процесу, але ми змушені її підкоригувати. Я розумію, що у зв'язку з паузою та близьким завершенням сезону тренери відпускають гравців, хто на три, а хто й на п'ять днів. Але ж є інтереси національної збірної. Для мене найцікавішим є те, що коли з цього приводу розмовляю з тренерами команд, то всі ніби погоджуються та все розуміють... А коригування тренувального процесу не піддається ніякій критиці. І це тоді, коли вихід на чемпіонат світу визначається, напевно, відсотків на 80».

 

      Матч національних збірних України й Казахстану відбудеться в суботу, 4 червня, на полі НСК «Олімпійський». Початок — о 19.15. Гру обслуговуватиме австрійська бригада арбітрів на чолі з Геральдом Лехнером.

Турнірне становище в групі 2:

            І     В     Н     П     М     О

1. Україна  7     5     2     0     12-3  17

2. Греція   7     4     2     1     12-6  14

3. Туреччина      7     3     3     1     13-7  12

4. Данія    7     2     3     2     10-7  9

5. Албанія  7     2     0     5     3-11  6

6. Грузія   6     1     2     3     8-13  5

7. Казахстан      5     0     0     5     2-13  0

 

Найближчі матчі

      4 червня: Україна — Казахстан, Албанія — Грузія, Туреччина — Греція

      8 червня: Греція — Україна, Казахстан — Туреччина, Данія — Албанія.

 

СУПЕРНИК

Олег Блохін  про збірну  Казахстану  відгукується так:

      — Не хотілося б двічі наступати на одні й ті самі граблі. У минулому ми вже вважали, що Північна Ірландія —не суперник, Вірменія — теж. Результат відомий, але й збірну Казахстану не вважають суперником. Я на власному досвіді знаю, як важко грати проти команд, яким нічого не потрібно. Ніяких особливих завдань у казахів немає, тому на місці їхнього тренера я б сказав підопічним: «Хлопці, грайте, виконуйте настанову, а там — як вийде».

      Мені особисто як гравцеві збірна Казахстану була б, напевно, нецікава. Але як тренеру мені цікаво її обіграти. Все одно, в який футбол вони грають — закритий чи відкритий. Ми повинні їх обігрувати, а не звинувачувати, що чужий наставник поставив десятьох у ворота і ми не змогли забити.

      Тим часом збірна Казахстану підготовчий збір почала ще 26 травня і під керівництвом Сергія Тимофєєва чергує одно- та дворазові (на день) тренування. Напротивагу Олегу Блохіну наставник казахів виглядає дуже задоволеним, заявивши місцевій газеті «Про-спорт»: «На щастя, в нас тепер різкого дисбалансу в гравців немає. Усі приблизно в однаковій готовності, ніхто не вiдокремлюється із загальної маси».

      Цікаво, що півзахисник збірної Казахстану Рафаель Уразбахтін, який не зіграє проти українців та турків через травму, відзначає: «Ми вже не та команда, що була на початку відбіркового турніру. У нас більше немає невпевненості. Казахським уболівальникам обіцяю, що очки в турнірній таблиці в нас будуть».

      І ще один нюанс: у київському поєдинку за збірну Казахстану може дебютувати 23-річний екс-гравець бориспільського «Борисфена» Олександр Крохмаль, який зараз виступає за другу команду казахського чемпіонату «Ордабаси» (забив 7 голів у 9 матчах).