Заповідник «Самчики» чекає порятунку

02.06.2005
Заповідник «Самчики» чекає порятунку

Садиба «Самчики».

      Громадськість Хмельниччини продовжує турбувати доля унікальної пам'ятки національного надбання XVIII—XIX ст. — Державного історико-культурного заповідника «Самчики». Цей палацовий ансамбль є одним із найвизначніших творів архітектури та садово-паркового мистецтва періоду зрілого класицизму, який у культурі Європи початку позаминулого століття виходив на одне з чільних місць.

      Час невблаганно руйнував розкішний комплекс, але ні в місцевої влади, ні в держави, як це здебільшого бувало, до нього руки не доходили. Зрештою, в останній день 2003 року було затверджено генеральний план розвитку заповідника. Цим документом передбачалося спрямувати у найближчі два роки 1 мільйон 50 тис. гривень на ремонт і реставрацію та  462 тисячі гривень — для впорядкування і благоустрою території комплексу.

      На жаль, задекларованих коштів у повному обсязі на об'єкті так і не дочекалися. Щоправда, торік таки вдалося отримати з обласного бюджету 80 тисяч гривень для заміни покрівлі даху палацу, що протікає. Тут уже, як мовиться, зволікання було смертельним. Через потрапляння дощу і снігу всередині приміщення обвалюються неповторні ліпні оздоби інтер'єрів. На ці гроші закуплено необхідні матеріали. Проте, щоб остаточно закрити дахову проблему, конче потрібна 241 тисяча гривень.

      На цьому проблеми комплексу не вичерпуються. За словами директора заповідника Олександра Пажинського, невідкладно слід провести горизонтальну гідроізоляцію фундаментів двох прибрамних будинків головного парадного в'їзду кінця XVIII століття, які інтенсивно зволожують грунтові води. Отож гине експозиція музею, обвалюється тинькування, руйнується підлога. Ці роботи «тягнуть», за підрахунками фахівців інституту «Укрзахідпроектреставрація», на 69 тисяч. Ще 100 тисяч гривень украй необхідно, аби освіжити покрівлю китайського будинку — єдиної в Україні будівлі-холодильника, що перебуває в аварійному стані.

      Утім цей перелік можна продовжувати. Однак, знаючи реалії, у Самчиках не тішаться ілюзіями, радше мріють хоча б про те, щоб були профінансовані найнагальніші потреби відновлення заповідника. Днями тут побували члени профільної комісії обласної ради, які за участi керівників дотичних структур ознайомилися з невтішною ситуацією. Висновок один: аби зберегти унікальну історичну пам'ятку, треба вживати рішучих заходів. Поважна комісія звернулася до облфінуправління з проханням вишукати в скарбниці 100 тисяч гривень, що для заповідника з  його бідами є, звісно, краплею в морі. Вирішення проблеми хмельницькі можновладці вбачають у виділенні субвенцій із держбюджету для проведення ремонтно-реставраційних робіт та, зрештою, переведення заповідника «Самчики» в державну власність. А це вже прерогатива столичної влади.