«Мамо, а пташки таки співають!..»

02.06.2005

      Дев'ятирічний Анатолій Лук'янов із Кіровограда почав втрачати слух ще немовлям. Однак батьки виявили хворобу не одразу, довелося тривалий час і безрезультатно лікуватися. Толіку пощастило — рік тому йому зробили операцію в київському «Охматдиті», відновили слух. І першою його фразою стало дивне звертання до мами: «Виявляється, мамо, пташки співають!».

      Не всім українським дітям вдається почути той спів, не всім уже допоможе операція. Лікарі кажуть, що якби відхилення слуху виявити ще в ранньому дитинстві (у віці до шести місяців), то більшість із них можна було б ефективно лікувати, зробити операції. І головне — уникнути затримок в інтелектуальному розвитку, інакше дитя може стати глухонімим. Але як же виявити ті відхилення в зовсім маленьких діточок? У цивілізованих країнах світу для всіх немовлят проводиться спеціальна діагностика — ехоскринінг. В Україні спеціального апарата для цієї процедури немає — він коштує дорого, близько 10 тисяч євро. Через це в нашій країні гостро стоїть питання про створення сучасної дитячої отоларингологічної клініки «Центр хірургічної реабілітації слуху і мови» на базі Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Однак сподіватися на допомогу від держави не доводиться. «Апарати для ехоскринінгу мають бути в пологових будинках,— каже керівник дитячої ЛОР-клініки професор Анатолій Косаковський, — у центральних районних лікарнях має бути апаратура: аудіометр, імпедансометр. В обласних центрах слухові кабінети повинні бути обладнані необхідною апаратурою. А в дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» має бути сучасний центр хірургічної реабілітації слуху й мовлення, забезпечений апаратурою». Однак найнеобхідніший інструментарій в Україні таки відсутній. За словами пана професора, відомі іноземні хірурги згодні приїхати в Україну й навчити наших лікарів користуватися тією технікою безкоштовно, провести консультацію. Однак навіть у центральній дитячій лікарні країни немає відповідних умов для проведення таких складних операцій, немає медичного обладнання. Тим часом в Україні є понад сто тисяч дітей із проблемами слуху, чимало з них потребують операцій.

      І все ж світ не без добрих людей. Ініціативна група із 32 осіб, розуміючи, що підтримки від держави чекати не варто, вирішила сама зібрати необхідні кошти на недешевий апарат. «Я як вчитель постійно спілкуюся з дітьми, — розповідає член ініціативної групи Олена Третяк, — і мені очевидно, що чимало учнів має поганий слух, через те вони й крутяться на уроках, не можуть зосередитися. Багатьом дітям сьогодні потрібно допомогти. І головне — це зробити вчасно».


Від редакції: Усі бажаючі допомогти хворим дітям і придбати необхідний апарат можуть переказати кошти на адресу:

Благодійний фонд «Надія»

р/р 26009114401 «Інтеграл-банк», Київ,

МФО 320735, код 2585153

З поміткою: Благодійний внесок для надання допомоги ЛОР-відділенню дитячої лікарні «Охматдит».