ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

02.06.2005

Україна

      Бюро ПФЛ оштрафувало головного тренера київського «Динамо» Йожефа Сабо на 2000 у. о. за натяки на договірний характер матчу «Шахтаря» й «Металурга» (Д). На таку ж суму чемпіони України розкошеляться й за відсутність на їхньому матчі з «Іллічівцем» машини пожежної охорони. Згідно з регламентом першості, гра не може розпочатися, якщо на стадіоні відсутні пожежники, проте зустріч на НСК «Олімпійський» відбулася.

      Наставник «Чорноморця» і збірної України Семен Альтман постраждав на 1000 у. о. лише за риторичне запитання на прес-конференції: «Як керівники нашого футболу збережуть честь та гідність чемпіонату?». Такої ж кількості «зелених» позбувся «Дніпро» за непристойну поведінку його вболівальників під час матчу із «Закарпаттям».

Трансфери

      Колишній форвард збірної України Сергій Ребров після п'ятирічної перерви повертається до київського «Динамо». 30-річний нападаючий, котрий останній сезон провів у англійському «Вест Хемі», заявив, що найближчим часом у Києві підпише контракт з чемпіонами країни.

* * *

      Захисник італійського «Мілана» й збірної Грузії, екс-гравець київського «Динамо» Каха Каладзе переходить до лондонського «Челсі». Як повідомляє британська газета «Таймс», замість 27-річного грузина віце-чемпіони Італії отримають аргентинського нападаючого Ернана Креспо, який цей сезон у команді Анчелотті провів на правах оренди.

Справа «Динамо»

      У вівторок в Апеляційному суді міста Києва була розглянута скарга ЗАТ ФК «Динамо» Київ» на рішення Печерського суду столиці від 9 березня з приводу арешту 100 відсотків акцій клубу. Нагадаємо, що 12 травня цей же суд ухвалив рішення щодо зняття арешту з акцій «Динамо», однак 25 травня, у зв'язку з появою у справі нових фактів, скасував своє ж рішення. Слухання тривало більше трьох годин. Зваживши аргументи сторін, Апеляційний суд залишив у силі арешт акцій, але з рядом застережень. Зокрема, реєстраторові дозволено чинити дії з акціями, емітенту — проводити збори, Печерській адміністрації — проводити реєстрацію змін установчих документів тощо. Обидві сторони можуть оскаржити рішення Апеляційного суду Києва у Верховному Суді України у встановленому порядку.

Ліга чемпіонів

      УЄФА повідомила, що жеребкування першого й другого кваліфікаційних раундів Ліги чемпіонів-2005/06 відбудеться 24 червня, третього — 29 липня. Чемпіон України стартує у Суперлізі з третього відбору, віце-чемпіон — з другого. Фінал головного клубного турніру Старого Світу відбудеться 17 травня 2006 року на паризькому «Стад де Франс».

Рейтинги

      Міжнародна федерація футбольної історії та статистики (IFFHS) оприлюднила черговий рейтинг-лист. Донецький «Шахтар» піднявся у ньому з 43-го на 35-те місце, а київське «Динамо» — з 60-го на 38-ме. У сотні кращих є також «Дніпро» — 60-та позиція. Перші п'ять сходинок посідають: «Інтер» (Італія), «Мілан» (Італія), «МЮ» (Англія), «Баварія» (Німеччина), ЦСКА (Росія).

Товариські матчі

      Франція — Угорщина — 2:1 (Сіссе, 10; Малуда, 35 — Керекеш, 79; після трьох нічиїх на своєму полі французи здобули першу домашню перемогу під проводом Раймона Доменека; угорців, нагадаємо, очолює німець Лотар Матеус), «Баварія» — Німеччина — 4:2 (Дайслер, 5; Хут, 36 (у власні ворота); Саньоль, 74; Саліхаміджич, 87 — Боровськи, 51 (пен.); Клозе, 86; цей матч на новій мюнхенській «Альянц-Арені» було приурочено до відкриття стадіону, який прийматиме матчі відкриття та закриття ЧС-2006), Колумбія — Англія — 2:3 (Йєпес, 45; Рамірес, 78 — Оуен, 36, 44, 58).