Як фанера над Парижем

25.05.2005
Як фанера над Парижем

Перша ракетка України Юліана Федак також зупинилася в першому раунді.

      Позавчора в Парижі розпочався другий із чотирьох турнірів «Великого шолома» цього сезону. До основної сітки нинішнього відкритого чемпіонату Франції потрапило троє українок (могло бути й шестеро, але ще три не пройшли через кваліфікацію). Наших представників сильної статі на «Ролан Гарросі» не було з часів завершення кар’єри Андрієм Медведєвим. Цього разу за участь змагався Сергій Стаховський, але також «погорів» на самому початку відбору.

      На жаль, і наші «основні» дівчата на земляних кортах французької столиці протрималися недовго. Межею для них став уже перший день змагань. Першою зачохлила ракетку 20-річна киянка Олена Бондаренко, котра з рахунком 6:4, 5:7, 4:6 поступилася минулорічній переможниці юнацького турніру — болгарці Сесілі Каратанчевій.

      Юліана Федак вчинила гідний опір «сіяній» під 16-м номером росіянці Олені Лиховцевій. Тенісистка з Нової Каховки, як і Бондаренко, виграла перший сет — 6:2, але програла два наступні з однаковим рахунком — 4:6. Треба зауважити, що 21-річна українка поступалася у вирішальній партії — 1:4, змогла відновити рівновагу — 4:4, але на більше сил у неї не вистачило.

      І нарешті, 80-й номер світового рейтингу — Тетяна Перебийніс — виявилася слабшою за 105-ту ракетку рейтингу WTA, представницю Швейцарії Еммануель Гальярді, — 6:3, 3:6, 5:7. Харків’янка, яка також узяла першу партію, вела в третьому сеті — 4:2 й мала чотири гейм-боли, але схилити шальки терезів на свою користь так і не зуміла.

      Перебийніс ще зіграє в парному розряді — разом із росіянкою Жидковою, Федак складає дует із колумбійкою Кастано, а ще одна українка Юлія Бейгельзімер невдовзі стартує в дуеті з німкенею Шруфф.

      Головною ж сенсацією першого дня «Ролан Гарросу» став програш минулорічної володарки головного трофея, росіянки Анастасії Мискіної, Санчес-Лоренцо з Іспанії — 4:6, 6:4, 0:6. 23-річна москвичка останнім часом виступає не надто впевнено через проблеми зі здоров’ям її матері.

      Загалом понеділок виявився невдалим днем для більшості дівчат з Росії, експансію яких на світових кортах почали вже сприймати як належне. «Вилетіли» Тетяна Панова, Марія Кириленко, Віра Душевіна, Динара Сафіна, підтримати честь країни натомість удалося Олені Дементьєвій і Вірі Звонарьовій. Упевнено здолали бар’єр першого кола бельгійка Клійстерс, американки Венус Уїльямс і Девенпорт, швейцарка Шнідер.

      У чоловіків не відчули труднощів у матчах із суперниками головні претенденти на виграшу «Ролан Гарросі» — іспанець Надаль і швейцарець Федерер. Серед «сіяних» програв свою стартову зустріч лише словак Грбати, котрий поступився Тіпсаревичу iз Сербії і Чорногорії.