ЗАПИТУВАЛИ-ВІДПОВІДАЄМО

24.05.2005

      Я виховую самостійно неповнолітнього сина (так сталося, що мій чоловік помер через хворобу). Десь чула, що мати-вдова має право на 7 днів додаткової відпустки. Поясніть, будь ласка, чи можу я розраховувати на цей оплачуваний тиждень відпочинку?

Оксана Любар,

Житомирська область.

 

      Як пояснили «УМ» у Міністерстві праці та соціальної політики, за статтею 19 Закону «Про відпустки», жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України). Найбільше дискусій тут виникає стосовно поняття «одинокої жінки». Так, за законом, одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі, і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама. Для визнання «іншої жінки» одинокою необхідно дві ознаки: вона і виховує дитину, і сама її утримує. Отож до категорії одинокої матері відносяться: жінка, яка не перебуває у шлюбі, і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини, або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена). Тому, одинока мати, у тому числі й вдова, має право на таку відпустку до досягнення дитиною віку 18 років.

 

      Шановні читачі «України молодої»! Ваша улюблена газета спільно з прес-службою Міністерства праці та соціальної політики України започатковує нову рубрику «зворотного зв'язку». Якщо ви маєте якісь нез'ясовані питання стосовно пенсій, тривалості відпусток, соціальних виплат тощо й хотіли б отримати кваліфіковану відповідь, пишіть нам, на адресу редакції газети «Україна молода» (з поміткою «для відділу соціальних проблем») або на електронну адресу [email protected]. У своєму листі коротко розкажіть про суть вашої проблеми й чекайте відповідь на сторінках нашої газети.