Фінський слалом вузькими вулицями Монте-Карло

24.05.2005
Фінський слалом вузькими вулицями Монте-Карло

(РЕЙТЕР.)

      Монте-Карло з його вузькими вуличками відоме у світі автоспорту з двох причин. По-перше, тут відбувається етап «Гран-прі Монако», в якому найчастіше перемагає той, хто на старті має поул-позішн. А по-друге, у столиці князівства Монако «прописані» практично всі пілоти «Формули-1», бо в такий спосіб вони платять менше податків зі своїх «шалених грошей».

      Тому в певному сенсі шостий етап став традиційним. Кімі Райкконен, який після кваліфікації посів перше місце на старті, так нікому і не дозволив не те що обігнати, а бодай потурбувати. Фін виграв другий етап поспіль і вийшов на другу позицію в загальному заліку. На лідерство Кімі не вплинуло навіть те, що він досить довго — 12 (!) секунд — перебував на піт-стопі.

      Зі своєрідного «пелетона», в якому петляли такі майстри переслідування, як Міхаель Шумахер, Пабло Монтойя і лідер цьогорічних перегонів Фернандо Алонсо, так ніхто і не зміг наблизитися до подіуму. Чому — є «технічне» пояснення. Як відзначають оглядачі «Формули-1», в Монте-Карло «темні конячки» мають шанс звернути на себе увагу саме завдяки вузьким вулицям міста, якими прокладено трасу. Ось і цього разу на 24-му колі брудну «саморекламу» здійснив маловідомий Крістіан Альберс із «Мінарді», який у результаті надмірної активності просто став своїм болідом поперек траси. У нього врізався Девід Култхард, за ним — Шумахер-старший, і далі — величезна пробка, посеред якої Рубенс Барікелло та Хуан-Пабло Монтойя. У підсумку, Култхард зійшов із дистанції, а решта не мали ніяких амбіцій щодо виграшу «Кубка Монако».

      Славетне «Феррарі» цього разу може пишатися лише тим, що обидва її пілоти набрали залікові очки. У загальному ж заліку Міхаель і Рубенс та їхня «стайня», вочевидь, уже можуть оголосити цей сезон безперспективним. Принаймні відомий у царині автоспорту Нікі Лауда напередодні цього етапу казав: «Якщо Міхаель Шумахер не виграє в Монте-Карло, то з мрією про восьмий титул може розпрощатися».

 

ТАБЛО

56-й чемпіонат світу

з автоперегонів «Формула-1»

6-й етап. «Гран-прі Монако».

260,620 км (78 кіл по 3340 м)

Залікова вісімка:

1. К.Райкконен (Фінляндія, «Макларен-Мерседес»)

2. Н.Хайдфельд (Німеччина, «Уїльямс-БМВ») — відставання 13,877 с.

3. М.Уеббер (Австралія, «Уїльямс-БМВ») — 18,484

4. Ф.Алонсо (Іспанія, «Рено») — 36,487

5. Х.-П.Монтойя (Колумбія, «Макларен-Мерседес») — 36,647

6. Р.Шумахер (Німеччина, «Тойота») — 37,177

7. М. Шумахер (Німеччина, «Феррарі») — 37,223

8. Р. Баррікелло (Бразилія, «Феррарі») — 35,570

      Загальний залік пілотів: Алонсо — 49, Райкконен — 27, Труллі (Італія, «Рено») — 26, Уеббер — 18, Хайдфельд — 17, Р. Шумахер — 17, Фізікелла (Італія, «Рено») — 14, Монтойя — 14, М. Шумахер — 12, Култхард — 10, Баррікелло — 9...

      Кубок конструкторів: «Рено» — 63, «Макларен» — 51, «Тойота» — 43, «Уїльямс» — 35, «Феррарі» — 21, «Ред булл» — 14, «Заубер» — 7.