Язик доведе до суми і тюрми?

20.05.2005

      У Росії, де при владі колишній агент КДБ, «стукацтво» потроху стає елементом державної політики, як і за часів СРСР. Образ «пліткаря», спроможного видати цінну інформацію про «суспільного ворога», у наших сусiдів намагаються не засуджувати, а навпаки — відбілювати. Інша справа — Латинська Америка. Там розповсюдження безпідставного «стукацтва» та чуток зайшло так далеко, що місцева влада вирішила боротися з цим явищем радикальними способами. Зокрема, переказує сайт Утро.ru, у колумбійському місті Ікононсо, що за 150 км від столиці країни, за пліткарство запровадили кримінальну відповідальність.

      «Громадяни все частіше відпускають з різних приводів коментарі та припущення, що базуються лише на чутках, і це погубило вже не одну особу», — каже секретар мерії Марко Моралес. Ідеться про те, що кількох чоловіків стратили лише через чутки про їхню співпрацю з повстанцями, дехто також потрапив через обмови в тюрму. Відтепер, щоб уникнути безпідставних розправ, кожного пліткаря очікує покарання у вигляді штрафу розміром до 6 тисяч доларів або тюремного ув’язнення до трьох років. Надалi, вважає мер Ікононсо, бажаючі даремно почесати язики об чесний образ сусіда добряче подумають, перш ніж розповсюджувати нову «качку».

      Після встановлення жорсткої відповідальності ніхто за пліткарство ще не поплатився. Можна припустити, що громадяни тепер пліткують таке: мерія насправді нікого ловити й не збирається, бо як «засічеш» пліткаря на «місці злочину»? Хіба «перепліткуєш» про нього іншому...