Не той цукор

19.05.2005

      Хворих на діабет у світі більше ніж  194 млн. 430 тисяч хворих — діти до 14 років. Кількість їх збільшується приблизно на шість мільйонів щороку. Причому хвороба поширена часто в цілком благополучних країнах. Так, у Європі кількість хворих зросла за останні роки з 48,4 до 58,6 млн. чоловiк. В Україні близько 1 мільйона діабетиків.

 

      «Програма повинна працювати на профілактику, а не тільки на забезпечення медикаментами. Ми повинні впевнено відповідати на питання 10-річного хлопчика, що його життя буде довгим і щасливим», — сказала Валентина Очеретенко, голова ради Української федерації діабету.

      За її словами, у країнах, де гостро стоїть ця проблема, діє закон Асамблеї країн СНГ, що стоїть на захисті громадян, які хворіють на цукровий діабет. Є потреба ініціювати прийняття подібного закону в Україні.

      21 травня 1999 року Президент України підписав комплексну програму «Цукровий діабет», але, на жаль, її реалізація за п'ять років не дала бажаних результатів. Більшість країн виділяють 10 відсотків річного бюджету на боротьбу із цим захворюванням, але нам поки що про це тільки мріяти.

      Профілактика ускладнень діабету відома: раціональне харчування, фізична активність. Якщо цього не робити, виникають проблеми. Мікросудинні ускладнення можуть призвести до сліпоти, макроускладнення — до інфаркту, інсульту, ампутації. Необхідно звернути увагу на правильність лікування: ефективність догляду, висока якість допомоги, правильна доза ліків, регулярне вимірювання глюкози у крові.

      Проте медики зазначають: якщо немає самоконтролю, то немає значення, яку кількість ліків і які саме вводити, як боротися і скільки грошей витрачати, навіть якщо це 150 млн. гривень на рік. Хоча без них становище було б ще критичнішим — 3,2 млн. людей помирають кожного року, що перевищує кількість смертей, спричинених СНІДом.

      Сьогодні Українська діабетична федерація заохочує діабетиків самих подбати про профілактику ускладнень. Так, в Івано-Франківській області спочатку просто проводили тренінги з групою людей, тепер це стало ще масштабнішим впливом. У 2004 році в Черкасах так само люди почали вчитися боротися заради самих себе...

      Людей навчають вести здоровий спосіб життя, через що зменшується смертність.       Велопробіг «Київ—Париж» не був втіленим повністю, але для учасників він став більш ніж успішним — вони довели іншим і собі, що, якщо працювати, то можна жити активно і поступово боротися з болячкою, що так швидко може поставити хрест на твоєму житті. Програма «Діабетична стопа» знизила кількість ампутацій.

      Українська федерація діабету, яка офіційно зв'язана зi Світовою організацією фонду здоров'я, вже більше ніж 15 років є членом Міжнародної федерації діабету (IDF). Їхні місії переплітаються. Спільна мета — покращання життя хворих на діабет, що реалізується через поширення достовірної інформації про це захворювання серед людей з такою проблемою.

Інна БУРБАН.