Лікували водою

19.05.2005
Лікували водою

Меморіальну дошку Вітольду Камінському відкриває головний фізіотерапевт Києва Сергій Бучинський. (Фото Георгія ЛУК'ЯНЧУКА.)

      Про цю людину, одного з найвідоміших у світі гідропатів, складали легенди. І зараз у Бучі, що під Києвом, є свідки, котрi пам'ятають, яких напівмерців за допомогою самих водних процедур рятував від усіх хвороб диво-лікар. Та, на жаль, як це часто буває, про видатного українського лікаря польського походження більше знають медики за кордоном, ніж в Україні.

      Випускник відділення фізіотерапії Лейпцігського університету Вітольд Камінський (1859—1931) у 1905 році переїхав до Києва. Але тут йому не працювалось: заважали заздріcники. Тому в 1911 році  він перебрався до Бучі, що під Києвом, де й зараз краєзнавці досліджують життя цього непересічного лікаря. Не було такого захворювання, яке б він разом із природою та пацієнтом не міг подолати. «Вода перемагає взагалі невиліковні хвороби», - писав Вітольд Камінський у книзі «Друг здравія». А на згадку про київський період життя Камінського прихильники його методу не так давно встановили меморіальну дошку на одному з будинків столиці — на вулицi Саксаганського, 20. За адресою Ярославів Вал, 4 встановили меморiальну дошку  іншому адепту фізіотерапії — Олексію Киричинському «1889—1970). Тут розташована Київська фізіотерапевнична поліклініка, заснована ним.