100 соціальних днів

18.05.2005
100 соціальних днів

В'ячеслав Кириленко на урядовому уїк-ендi в Пироговi. (Фото Данила ІВАНІВА. )

«Фінансування соціальних програм нині складає 81 відсоток видатків бюджету-2005»

      — Перша висота взята: сто днів роботи нового уряду минули, й можна говорити про перші підсумки. Що найважливіше було зроблено міністерством за цей час, на вашу думку?

      — Ми почали реалізовувати декілька соціальних проектів, які були вкрай терміновими на момент приходу нового уряду. Перш за все, це підвищення пенсій та їх диференціація (ми отримали величезну кількість звернень щодо «зрівнялівки»). Новий уряд поновив диференціацію пенсій, і тепер усі надбавки, доплати залежать від трудового стажу, і пенсії віднині різні. Наступне: ми змогли розпочати «понадплан», так би мовити, — підвищення мінімальної заробітної плати. І поставили для себе завдання, яке виконаємо безумовно, — скасування аномальної різниці між мінімальною пенсією та мінімальною зарплатою. Уже з 1 вересня ці два показники зрівняються, а з наступного року заробітна плата стане більшою за мінімальну пенсію. І третє — це виконання програми Президента України Віктора Ющенка щодо істотного збільшення допомоги при народженні дитини й забезпечення цих виплат. Ця програма вже реалізовується. Загалом бюджетне фінансування соціальних програм є найвищим за всі роки незалежності України. Фінансування соціальних програм нині становить 81 відсоток видатків бюджету-2005.

      — Ви могли б «проанонсувати» роботу міністерства? Чого чекати нашим громадянам найближчим часом? Яких змін і суттєвих зрушень?

      — У планах міністерства — ратифікувати до кінця року в парламенті Європейську соціальну хартію, що дозволить наблизити наші соціальні стандарти до європейських (вони стосуються гарантування оплати праці, умов праці, інших важливих речей). Україна зобов'язана це зробити, аби продемонструвати світові, що вона поступово набуває європейських соціальних стандартів. Усі заможні країни починали з ухвалення Європейської соціальної хартії, і це було кроком до Євросоюзу.

      Наступне — внесення законопроекту про мінімальну погодинну заробітну плату — це дуже важливий соціальний стандарт для тих, хто має неповну зайнятість, неповний робочий день, для тих, хто працює на селі, для молоді, студентів. Це важлива соціальна гарантія в усьому цивілізованому світі.

      І третій проект — запровадження єдиного соціального внеску. Йдеться про те, що промисловці, підприємці не повинні вносити свої платежі окремо до кожного фонду соціального страхування, мати від кожного фонду окремих контролерів і звітуватися перед кожним окремо. А ці фонди не повинні утримувати на кошти підприємців великий апарат, створювати кожен свою комп'ютерну базу, яка коштує дуже дорого. Ми вже організували робочу групу, до якої увійшли фахівці від уряду та парламенту. І, думаю, до кінця цього року внесемо законопроект про єдиний соціальний внесок, який максимально спростить процедуру стягнення та адміністрування страхових зборів.

«Зі своїх посад пішли шість заступників міністра й три виконавчі директори фондів соцстрахування»

      — За ці 100 днів ви ж, напевно, виявили чимало порушень у міністерстві, зловживань. Що реально змінилося у відомстві після приходу нової влади? Чи понесли відповідальність посадові особи міністерства? Які факти зловживань зафіксовані?

      — З першого дня у міністерстві сталися зміни (вони почалися зі зняття звичного турнікету на вході, який перешкоджав людям, особливо інвалідам) i тривають дотепер. Ці нововведення пов'язані з необхідністю змінити стиль роботи соціального відомства, бо це робота з живими людьми, а не з літрами, тоннами чи кілометрами. Ми боремося за налагодження нормальної роботи приймалень. Я підписав наказ, який комплексним чином починає розв'язувати питання покращення прийому громадян, ведення особистого прийому керівниками, збільшує кількість прийомів, зобов'язує розглядати питання по суті, зобов'язує переглянути роботу громадських приймалень по всій вертикалі соціальної системи в Україні, в усіх установах і закладах, і ця робота буде тривати фактично щодня. Ми говоримо, зокрема, про забезпечення прийому громадян працівниками установ не менш як 4 дні на тиждень, здійснення керівниками особистого прийому громадян не рідше одного разу на тиждень та не менше двох годин поспіль, наявності на стендах і кабінетах у зручному для ознайомлення вигляді інформації про час і місце прийому, а також інформації про види та розміри соціальної допомоги, пільг та інших соціальних виплат i послуг, процедуру їх отримання, перелік необхідних документів, номер телефону та номер кабінету, де можна отримати додаткові роз'яснення з приводу цієї інформації. Для зручності відвідувачів наказом передбачено забезпечення установ Мінпраці необхідною кількістю відповідних меблів.

      За цей час відбулося багато кадрових змін. Було звільнено одразу шістьох заступників. Почалася серйозна робота у страхових фондах. Пішли зі своїх посад виконавчі директори трьох фондів обов'язкового державного соціального страхування. Адже порушення в їхній роботі були. Ось, наприклад, працював Фонд, який рекламував себе по телебаченню, витрачаючи величезні кошти, ставив біг-борди (мається на увазі Фонд обов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття. — Авт.), видавав буклети у такому асортименті, що позаздрила б будь-яка рекламна компанія. Після цього, коли змінилося керівництво, ми перерозподілили 182 мільйони гривень в інтересах застрахованих осіб, що дало змогу збільшити мінімальну допомогу з безробіття зі 125 до 135 гривень. Щодо посадових осіб дирекції Фонду з тимчасової втрати працездатності прокуратурою порушено кримінальну справу. З'ясовується реальний стан справ і в третьому Фонді — на випадок нещасного випадку на виробництві. Це величезна система, що оперує позабюджетними цільовими коштами у розмірі понад 10 мільярдів гривень. Ми зробимо роботу цих фондів максимально публічною та прозорою для кожного трудівника.

«Мінімальна заробітна плата буде підвищуватися цього року тричі»

      — Як реально зарплати та пенсії, купівельну спроможність громадян можна захистити від інфляції? Чи існує такий механізм?

      — Щодо захисту купівельної спроможності у нас існує діючий механізм індексації, і він діятиме, якщо інфляція зростатиме. Поки що інфляція є контрольованою, і в індексації потреби немає. Хоча з 1 березня цього року ми запровадили індексацію пенсій для тих пенсіонерів, які в минулому році не отримали доплат (це трохи більше мільйона людей). Тобто це та категорія, що отримувала більшу пенсію, і їм доплати не здійснювалися. Саме цій категорії уряд індексував пенсії, і середня надбавка склала близько 30 гривень. Тим, хто отримує наукову пенсію, нараховано у середньому 47 гривень.

      — Що відбуватиметься з мінімальною зарплатою?

      — Мінімальна заробітна плата, яка відстала по розміру від пенсії, буде підвищуватися цього року тричі. І вона однозначно випередить зростання рівня цін. Зарплата підвищилася з 1 квітня до 290 гривень, з 1 липня підвищиться до 310 гривень, з 1 вересня — до 332 гривень.

      Порівняйте самі: скажімо, за минулого уряду, 1 вересня 2004 року, мінімальна зарплата складала 205 гривень, через рік, 1 вересня 2005 року, вона складатиме 332 гривні.

«Я, мабуть, уперше заслужено отримую надбавку за інтенсивність праці»

      — Президент України нещодавно сказав, що допомога матерям на підвищенні одноразових виплат після народження дитини не зупиниться. Що ще планує уряд у цій царині?

      — Заходів планується багато. Але ми ставимо перед собою реальні завдання. Реальним завданням на сьогодні є підвищення з 1 січня 2006 року розміру допомоги по догляду за дитиною до трирічного віку. Зараз ці виплати коливаються між 90 і 104 гривнями. З 1 січня ця допомога становитиме 50 відсотків прожиткового мінімуму.

      — Міністерство нещодавно розробило законопроект про зрівняння соціального статусу ветеранів УПА та Радянської армії. Наскільки це питання зараз на часі?

      — Законопроект розроблений, але на розгляд уряду ще не внесений. Проблема зрозуміла всім, Президент України висловлювався з цього приводу неодноразово й однозначно. Примирення на часі, й воно неодмінно відбудеться. Наше завдання — забезпечити соціальну складову цього примирення. Ця невелика кількість літніх людей повинна отримати всі соціальні пільги, які належать ветеранам війни, інвалідам, учасникам бойових дій. Тому ми вносимо зміни до базового закону. Я думаю, що більшість наших співвітчизників прагне примирення старшого покоління.

      — І останнє запитання. Пане В'ячеславе, скажіть, наскільки за останніх 100 днів змінилося ваше професійне життя?

      — Я скажу одне: за усі роки публічної діяльності я, мабуть, уперше заслужено отримую надбавку за інтенсивність праці.

 

ДОВІДКА

100 днів роботи Мінпраці у цифрах

      Завдяки диференціації мінімальну пенсію отримують тепер не 90 відсотків населення, а 47. Середня пенсія підвищилася з 315 до 383 гривень. Підвищено одноразову допомогу при народженні дитини до 8, 497 тисячі гривень — вона зросла в 11 разів порівняно з 2004 роком. З 1 квітня збільшена допомога на сиріт: до 6 років —у 4 рази (до 362 гривень), віком до 18 років — у 5 разів (до 460 гривень). У 5,4 раза збільшено допомогу малозабезпеченим одиноким матерям — до 181 гривні на дітей до 6 років, до 230 гривень — на дітей до 18 років. У півтора раза — до 400—450 гривень — зросли виплати дітям-інвалідам. Більш як удвічі збільшено допомогу інвалідам із дитинства, яка, в залежності від групи, складає від 156 до 516 гривень. Мінімальну зарплату збільшено на 22 відсотки. Мінімальну зарплату в бюджетній сфері збільшено з 1 квітня майже на 11 відсотків.