ХРОНІКА

18.05.2005

Шахи

      У столиці Болгарії — Софії —триває великий міжнародний турнір за участю чемпіонів світу останніх років — Вішванатана Ананда (Індія, коефіцієнт — 2785), Володимира Крамника (Росія, 2753) і Руслана Пономарьова (Україна, 2695). У змаганні беруть участь також найсильніша із жінок Юдіт Полгар (Угорщина, 2732), третій і сьомий номери світового рейтингу Веселин Топалов (Болгарія, 2778) та Майкл Адамс (Англія, 2737). Головна особливість турніру — вперше запроваджене нове правило: учасникам заборонено спілкуватися між собою, тобто не можна пропонувати суперникові нічию до того моменту, як позиція стала теоретично нічийною. У п'ятому турі Пономарьов нарешті переміг — на 40-му ході Топалова. Відтак після першого кола лідирують Адамс і Крамник — по 3 очки з 5 можливих, в Ананда й Пономарьова — по 2,5, ще на півочка відстають Полгар і Топалов.

Теніс

      Юліана Федак пробилася до другого раунду «Кубка Стамбула» з призовим фондом у 200 тисяч доларів. У першому колі українка перемогла американку Маріссу Ірвін — 4:6, 6:2, 7:5. Перед цим у фінальному раунді кваліфікації турецького турніру поступилася Олена Бондаренко (в трьох сетах литовці Станчауте).

      Тим часом на турнірі у Страсбурзі (Франція) на останньому рубежі кваліфікації зупинилася наша Юлія Вакуленко (була бита у двох сетах словачкою Качаліковою).

Велоспорт

      Дев'ятий етап супербагатоденки «Джиро д'Італія» позавчора виграв італієць Петаккі, кращий з українців — Володимир Білека — на 139-кілометровому відрізку був 17-м, увійшовши до «переможного» пелетону. Загальний залік очолюють одразу семеро гонщиків з Італії, перший із яких — Ді Лука, а ось на восьмій позиції — наш Сергій Гончар (відставання — 1 хв. 39 сек.).