Ату атаку!

18.05.2005

      Останні чотири матчі 26-го туру дали підстави ще раз замислитися над глобальною проблемою сучасного футболу. Гри для публіки стає дедалі менше, а успіху частіше досягають команди, які сповідують принцип, абсолютно протилежний видовищному футболу минулого століття. Тепер команди прагнуть виграти, пропустивши менше за суперника, а не забивши більше! А оскільки це дає результат (пригадайте перемоги «Порту» в Лізі чемпіонів чи збірної Греції на Євро-2004), то модну тактику беруть на озброєння по всій Європі. І чим нижчий клас виконавців, тим неприємніше спостерігати за торжеством зовні безвинної тактики «від оборони».

      Ось і в Україні у понеділок із тих команд, що шукали щастя в атаці, переміг лише лідер чемпіонату. Та й то, навряд чи Мірча Луческу, який сьогодні відзначає річницю роботи в Донецьку, може назвати рахунок у матчі з «Ворсклою» (1:0) гарним подарунком. А можна собі уявити, що відчули б понад 24 тисячі уболівальників, якби полтавчанин Карпенко на 51-й хвилині влучив у сітку, а не в стійку воріт. Хоча загалом, за кількістю гольових моментів, лише один Брандао міг зробити хек-трик, а Воробей — відзначитися дублем. Утім скромненька перемога —теж три очки, які дозволили «Шахтарю» утримати 4-очкову відстань від «Динамо».

      У інших же трьох матчах задоволення одержали ті, хто прагнув не програти. Більше того, дніпровці та «метадонівці» у «винагороду» за атакуючий футбол взагалі могли одержати по «бублику». Але мозок їхніх суперників, відповідно, «Волині» та «Закарпаття», вочевидь настільки запрограмований на оборону, що господарі у Луцьку та Ужгороді навіть не спробували скористатися вилученням гравців гостей.

      Закарпатський тренер Віктор Ряшко визнав після матчу, що чисельну фору його підопічні не могли використати, бо їм елементарно бракувало сил. Проте найголовніше ужгородська команда зробила — вставила палиці в турнірні «колеса» обом донецьким клубам. Чи допомогли ужгородці при цьому собі, покаже час.

      Цікаво, що в Луцьку «бійці єврокубкової зони» зійшлися в герці без своїх головних тренерів. Віталій Кварцяний, як відомо, дискваліфікований до кінця чемпіонату, а Євгену Кучеревському авіапереліт заборонили лікарі. А «просто» тренер «Дніпра» Вадим Тищенко чомусь сказав після матчу, що, з точки зору турнірної стратегії, нічия для них — це виконане завдання, бо так, мовляв, не дозволили «Волині» себе обійти. Але насправді через це додаткові шанси на євроквитки отримали «Іллічівець» та «Чорноморець».

 

ТАБЛО

      Результати матчів 26-го туру за понеділок: «Шахтар» — «Ворскла» — 1:0 (Рац, 39; 24 500 глядачів), «Металіст» — «Металург» (З) — 0:0 (нереалізоване пенальті: Даніце, 83 («МХ»); 6 500 глядачів), «Закарпаття» — «Металург» (Д) — 1:1 (Шевцов, 46 — Ткаченко, 22; вилучення: Ткаченко, 54 («МД»); 3 200 глядачів), «Волинь» — «Дніпро» — 1:1 (Крунич, 45+1 — Мелащенко, 10; вилучення: Семочко, 74 («Д»); 8 000 глядачів).

      Становище лідерів: «Шахтар» — 68, «Динамо» — 64, «Металург» (Д) — 44, «Дніпро» — 42, «Іллічівець» — 41, «Волинь» — 40, «Чорноморець» — 38...