Головна поразка Побєдоносцева

07.05.2005
Головна поразка Побєдоносцева

Шайбу у ворота американцiв закидає кращий бомбардир турнiру Рiк Неш iз Канади. (Фото РЕЙТЕР.)

      Нинішній чемпіонат світу в Австрії став одним із найсильніших за складом команд-учасниць за останні роки. Пов'язано це насамперед із локаутом у НХЛ, через що кращі хокеїсти планети виявилися задіяними у першостях європейських країн, нижчих американських лігах або ж взагалі відпочивали. Причому у збірних США й Канади тон задають саме «відпускники». Хоча й помітно, що хокеїсти протягом тривалого часу не мали ігрової практики, справжню майстерність, як кажуть, «не проп'єш». Можливо, й українцям треба було виявити більшу наполегливість і таки умовити приїхати на збір наших енхаелівців Олексія Понікаровського й Руслана Федотенка. Але наразі граємо з тими, хто є.

 

Чи плаває шайба в калюжі?

      Однією з головних тем для обговорення стала якість льоду на віденській арені. Нагадаємо, що за кілька днів до світового чемпіонату товариський матч Австрія — Швейцарія на «Віннер штадтхалле» було обірвано через тріщину, яка утворилася біля воріт. Проблема не зникла і під час турніру найвищого рангу: в умовах теплої квітневої погоди на льоду стоять калюжі й раз по раз з'являються мікротріщини. Деякі тренери саме це називають причиною поганих командних дій своїх підопічних, адже шайба постійно застряє у воді, унеможливлюючи стрімкi атаки. А гарячі російські голови взагалі запропонували припинити чемпіонат або ж перенести його на інші стадіони.

      З приводу якості льоду не надто м'яко на адресу голови оргкомітету турніру висловився президент Міжнародної федерації хокею (ІІХФ) Рене Фазель. У середу ввечері він приїхав із Відня до Інсбрука, аби подивитися на умови, в яких проходять матчі на другій арені чемпіонату. Організація хокею у столиці Тиролю (де грає збірна України) швейцарцю сподобалася значно більше, про що він повідомив на спеціально зібраній прес-конференції. А інцидент, який стався в «Олімпіахалле» під час матчу Канада — Словенія (на лід зі стелі впала фотокамера, не завдавши нікому шкоди), Фазель коментувати відмовився, залишивши це поліції.

      До речі, відповідаючи на запитання північноамериканських журналістів про наступні світові першості, президент ІІХФ заявив, що кількість команд у вищому дивізіоні найближчими роками змінюватися не буде, тому і в канадському Квебеку у 2008 році так само гратимуть 16 збірних. Керівник світового хокею висловив думку, що для більшої видовищності треба зменшити воротарську пастку: тоді глядачі побачать більше голів.

      Не обійшлося на чемпіонаті й без допінгових скандалів. У середу було офіційно оголошено, що форвард збірної Білорусі Тимофій Філін спійманий на вживанні норандростерону, який входить до групи анаболічних стероїдів. Причому кількість забороненого препарату в тесті 20-річного хокеїста мінського «Динамо» перевищувала допустиму границю в 250 (!) разів, що стало світовим рекордом.

Допінг українцеві могли колоти лише білоруси?

      На жаль, вже зранку 5 квітня ІІХФ оголосила й про позитивні проби А й Б захисника української збірної Олександра Побєдоносцева. 23-річний дебютант світових чемпіонатів, вихованець київського «Сокола», який останнім часом виступав за могильовське «Хімволокно», його показник допiнг-тесту перевищив норму в 15 разів.

      Філіна й Побєдоносцева дискваліфіковано, результати матчів за участю команд Білорусі й України залишаються без змін, а термін відлучення спортсменів від хокею (може коливатися у межах 2-4 років) визначить дисциплінарний комітет ІІХФ.

      У коментарі кореспонденту «УМ» із цього приводу лікар «синьо-жовтих» Володимир Трошихін заявив, що жодних заборонених препаратів у таборі нашої команди не використовують. «Перед від'їздом до Австрії п'ятеро наших хокеїстів пройшли допінг-тест представників антидопінгового комітету (ВАДА) у Києві, не виникло проблем уже в Інсбруку і в перевіреного Юрія Гунька, — каже Трошихін. — Тому я можу припустити, що стероїд Побєдоносцеву «кололи» у Могильові, адже жодного контролю в білоруській першості немає». А Україна, виявляється, навряд чи могла б «садити» своїх хокеїстів на «колеса», якби й захотіла. «Чесно кажучи, допінгові препарати коштують дуже дорого, таких грошей у нас просто немає, — переконує лікар національної збірної. — Так що тінь підозри на нашу команду впасти не повинна. Під час зборів на медичне забезпечення кожного хокеїста в нас витрачається лише по 20 гривень на день».

      Власне, з хокейних подій на чемпіонаті слід відзначити те, що всі п'ять команд республік колишнього СРСР пробилися до числа 12 кращих. Відзначимо впевнену стартову перемогу білорусів над господарями чемпіонату й «покер» 21-річного Михайла Грабовського. Так само як для України став вирішальним матч з Данією, необхідні два очки Казахстану принесла дещо несподівана перемога над німцями. Підопічні Миколи Мишагіна реваншувалися за минулорічну поразку (2:4), відправивши бундестім боротися за виживання до четвірки невдах. Відтак не виглядає виправданим рішення тамтешніх хокейних керівників піврічної давнини про зміну вітчизняного фахівця Цаха з «Кельна», котрий виводів збірну до чвертьфіналів світових чемпіонатів й Олімпійських ігор, на канадця Грега Посса.

      Найбільшій зірці турніру — чеському форварду Яромиру Ягру — у зустрічі проти німців зламали мізинець. Нападаючий омського «Авангарда» швиденько з'їздив на батьківщину на обстеження, яке начебто дозволило йому певний час обходитися без операції, а вже за день повернувся до Австрії з бажанням продовжити участь у турнірі.

      Найбільш палкою підтримкою в Інсбруку користується команда Латвії, підтримати яку приїхали майже п'ять тисяч галасливих фанів. Деякі з них, щоб потрапити навіть на «прохідну» зустріч своєї збірної проти словенців, через нестачу квитків викладали спекулянтам по 150 євро замість офіційних 35! Після матчу ж Латвія — США, коли рефері Шиндлер не зарахував два голи прибалтів і ті поступилися (1:3), найчисленніші вболівальники оголосили йому «вендету», а латвійська федерація подала офіційний протест на дії чеха.

Що далі?

      На другому етапі шістки склалися таким чином.

      Група Е: Росія, Словаччина, Білорусь, Чехія, Швейцарія, Казахстан.

      Група F: Канада, США, Латвія, Швеція, Фінляндія, Україна.

      Сьогодні підопічні Олександра Сеуканда грають проти латвійців, 9 травня — проти збірної США, а 10-го — Канади.

      За право поїхати до Латвії на ЧС-2006 у «групі виживання» боротимуться Австрія, Німеччина, Данія, Словенія. Двох невдах втішного змагання мають замінити норвежці й італійці.


ТАБЛО

Група D (Відень)

Чехія — Казахстан — 1:0 (0:0, 1:0, 0:0; Гемськи, 31)

Швейцарія — Німеччина — 5:1 (1:1, 1:0, 3:0; Рутерман, 6 (більш.); Плюсс, 29 (більш.), 52 (більш.); Фішер, 49 (більш.); Форстер, 53 (менш.) — Фюрхнер, 16)

Підсумкове турнірне становище

в групі D:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Чехія    3     3     0     0     6 — 1 6

2. Швейцарія      3     2     0     1     8 — 5 4

3. Казахстан      3     1     0     2     3 — 4 2

4. Німеччина      3     0     0     3     2 — 9 0

Група В (Інсбрук)

Латвія — Словенія — 3:1 (1:0, 1:1, 1:0; Ципуліс, 13 (більш.); Трибунцовс, 26; Анкіпанс, 60 (п. в.))

Канада — США — 3:1 (0:1, 2:0, 1:0; Неш, 21, 32; Торнтон, 53 (більш.) — Кнабл, 26 (більш.))

Підсумкове турнірне становище

в групі В:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Канада   3     3     0     0     17 — 5      6

2. США      3     2     0     1     11 — 4      4

3. Латвія   3     1     0     2     8 — 10      2

4. Словенія 3     0     0     3     1 — 18      0

 

ДОШКА ПОШАНИ

      Найрезультативніші у складі збірної України Богдан Савенко — 2 очки (2 шайби + 0 передач), Василь Бобровников і Вадим Шахрайчук — по 2 (0+2).

      Найбільше кидків по чужих воротах завдав форвард Сергій Варламов — 11, на рахунку захисника Сергія Климентьєва — 8.

      Найкращий коефіцієнт «плюс-мінус» (+1) мають Толкунов, Касянчук, Бобровников, Савенко, Матвійчук, найгірші Роман Сальников (-3) і Віталій Литвиненко (-2).

      Вісім штрафних хвилин на рахунку Олександра Матвійчука.

      Найрезультативніші на чемпіонаті загалом Рік Неш (Канада) — 8 очок (6+2) та Джо Торнтон (Канада) — 8 (4+4).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У хокейному Тiролі говорять про футбольного Суркіса

      Як передає з Інсбрука спецкор «УМ», австрійські газети пишуть, що Ігор Суркіс — президент ФК «Динамо» (Київ) і брат одного з лідерів СДПУ(о) Григорія Суркіса, президента ФФУ — веде переговори стосовно купівлі клубу «Тiроль» (Інсбрук). Зараз цей колектив посідає шосте місце в національному чемпіонаті, але має боргів на 800 тисяч євро, тож може дістатися покупцям недорого. За висновком австрійців, «складна для Суркіса політична ситуація в Україні змусила його звернути погляд на Захід»...