Ті, що вижили

06.05.2005
Ті, що вижили

Так Вадим Шахрайчук розправлявся з нащадками Гамлета. (Фото РЕЙТЕР.)

      ...Матч Україна — Данія в «Олімпіахалле» Інсбрука закінчився такою потрібною перемогою наших хокеїстів — 2:1. Спецкор «УМ», який висвітлює ЧС-2005 з місця подій, знову... працює за сумісництвом, виступаючи на прес-конференціях у ролі перекладача для наставника національної команди Олександра Сеуканда. Цього разу тренер відзначив:

      — Ми розуміли, що сьогодні ми грали свій міні-фінал. Поєдинок був надзвичайно важким, але, думаю, перемога нам була потрібна більше, ніж супернику. Попри поразку данців, хокей у них у країні продовжуватиме розвиватися, тоді як в Україні за умови «вильоту» збірної з вищого дивізіону хокей може зникнути як явище у професійному спорті. Аби зберегти хокей у нас на Батьківщині, нам конче потрібно було вигравати. Держава, на жаль, нічим не підтримує цей видовищний вид спорту. Ми продовжили ще на рік наше перебування в «режимі очікування»...

      Перші два тури світової першості у групі С, попри спротив команд України і Данії, завершилися цілком прогнозовано. Майстерніші фіни та шведи, хоча й не без ускладнень, довели свою перевагу у класі над суперниками. У третьому турі більшість фанів очікувала на скандинавське дербі, тоді як наша збірна готувалася до «матчу життя», аби відстоювати своє право на продовження виступів в елітному дивізіоні.

      У матчі проти данців підопічних Олександра Сеуканда влаштовувала навіть нічия, оскільки «синьо-жовті» мали кращу різницю закинутих і пропущених шайб. Але, як казали наші хокеїсти після гри, про нічию ніхто навіть не думав, лишаючи такий результат на крайній випадок. Напередодні матчу відбулося командне зібрання, де обговорювали варіанти дій проти «вікінгів». В'ячеслав Завальнюк, чия участь у двобої була під питанням через травму після удару шведа ключкою по руці, на вирішальний матч проти Данії вийшов, як кажуть, на уколах. Крім того, у день зустрічі залишили табір збірної України представники могильовського «Хімволокна». Олег Шафаренко на тренуванні зіштовхнувся з іншим запасним, Артемом Гніденком, і... отримав струс мозку. Зіграти на чемпіонаті світу нападаючому так і не судилося. А захисника Олександра Побєдоносцева вилетіти до Києва змусили сімейні обставини. Таким чином, на другий етап, який розпочинається вже сьогодні, наша команда заявить лише центрфорварда «Сокола» Гніденка.

      За кілька годин до позавчорашнього поєдинку кожен із наших гравців налаштовувався на протистояння по-своєму. Дехто слухав музику, дехто відпочивав, хтось гуляв містом. Мінлива погода Інсбрука після вівторкового похолодання й дощу наступного дня знову принесла тепло. На третій матч українців прилетів до Австрії почесний президент «Сокола» Олександр Омельченко-молодший.

      Перший період «синьо-жовті» діяли у три п'ятірки, причому тренери провели перестановки у захисті. В пару до Андрія Срюбка з нападу перевели Завальнюка, до Юрія Гунька — Дениса Ісаєнка, а В'ячеслав Тимченко і Віталій Люткевич разом із Олександром Матвійчуком й Олегом Тимченком склали неповну четверту ланку. Матч вийшов дуже нервовим. Спочатку підопічні Сеуканда багато помилялися, що призвело до кількох небезпечних кидків по наших воротах, але на останньому рубежі відмінно грав Костянтин Симчук. Невпевнено діяла номінальна перша ланка (Климентьєв — Толкунов, Сальников — Цируль — Литвиненко), а найкраще виглядала п'ятірка Бобровникова.

      Зрештою, після традиційного стартового «шоку» українці прийшли до тями й зусиллями Касянчука, Бобровникова, Шахрайчука створили кілька загроз воротам Хірша. Богдан Савенко після паса капітана «Сокола» не зміг реалізувати чистий вихід на побачення з голкіпером. Але несправедливе вилучення Олега Тимченка у середині матчу ледь не призвело до катастрофи. «Загублений» В'ячеславом Тимченком Лассе Дегн із близької відстані уразив кут воріт. Добре, що невдовзі удача повернулася обличчям до нашої збірної. Після сольного проходу Сергія Варламова і його кидка на «п'ятачок» шайба зрикошетила від щитків Хірша й повільно заповзла за лінію воріт.

      Жорстка чоловіча боротьба продовжилася у третій 20-хвилинці. Травми паху отримали Шахрайчук, Люткевич і Симчук; Литвиненка сильно вдарили по стегну, коли він піднімав із льоду ключку; Толкунову розбили обличчя. Українці діяли надобережно у захисті, намагаючись знайти шанс у довгих пасах під синю лінію суперника. При цьому наші земляки не використали 4-хвилинну гру в більшості. Кінець грі нервів поклав вихід трійки наших форвардів проти двох данців. Після сильного кидка Семенченка шайба відскочила на «п'ятачок», і Савенко спрямував її у ворота, знову не без допомоги щитків Хірша.

      У дві залишені хвилини «вікінги» спромоглися відновити рівновагу, але американський суддя Лукер не зарахував гол, зафіксувавши напад на нашого воротаря. Прихильники хокею в Україні зітхнули з полегшенням: збірна зберегла місце у вищому дивізіоні й наступного року у Латвії виступатиме серед еліти увосьме поспіль.

 

ПІСЛЯМОВА

Дмитро Толкунов, захисник збірної України:

      — Над нами висів тягар відповідальності за результат, що не могло не позначитися на наших діях. Тому ми зіграли, можливо, не надто видовищно. У попередніх зустрічах із фінами й шведами ми діяли більш розкуто, бо в тих поразках нас ніхто б не звинуватив. Приємно, що таки досягли потрібного результату, хоча й ціною кількох травм.

Мікаель Люндстрем, тренер збірної Данії:

      — Сьогодні для нас важкий день, але я маю привітати українців із перемогою. Команди були гідні одна одної, але удача була не на нашому боці. Ми працювали на максимумі й домінували у грі. Сумніваюся, що рефері мав відміняти наш гол у кінці поєдинку. У будь-якому разі ми використаємо досвід зустрічей першого етапу надалі, зокрема, у боротьбі за виживання.

 

ТАБЛО

Група С (Інсбрук)

Данія — Україна — 1:2 (0:0, 1:1, 0:1).

      Шайби: Дегн (Грін), 28:28 (1:0 — більш.). Варламов (Касянчук, Шахрайчук), 34:57 (1:1). Савенко (Бобровніков, Семенченко), 57:48 (1:2).

      Кращі гравці: Грін — Варламов

      Штраф: 8—12; кидки: 29—31 (8—11, 13—7, 8—13)

Швеція — Фінляндія — 5:1 (2:1, 2:0, 1:0; Кронвал, 3; Р. Сундін, 17 (більш.); Хедстрем, 28, 59 (більш.); Палссон, 35; — Ніємі, 1)

Підсумкове становище в групі С:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Швеція   3     3     0     0     15—3  6

2. Фінляндія      3     2     0     1     7—7   4

3. Україна  3     1     0     2     5—8   2

4. Данія    3     0     0     3     2—11  0

Група А (Відень)

Австрія — Словаччина — 1:8 (0:1, 0:2, 1:5; Унтерлуггауер, 49 (більш.) — Габорік, 3; Палффі, 22, 56; Вішньовськи, 34 (більш.); Госса, 42; Зеднік, 51 (більш.); Гандзуш, 56; Штрбак, 56 (більш.))

Білорусь — Росія — 0:2 (0:0, 0:1, 0:1; Харитонов, 29; Вишедкевич, 52)

Підсумкове становище в групі А:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Словаччина     3     2     1     0     13—5  5

2. Росія    3     2     1     0     9—5   5

3. Білорусь 3     1     0     2     6—4   2

4. Австрія  3     0     0     3     3—17  0