Мертві бджоли не гудуть, а виходять у фінал Кубка

06.05.2005
Мертві бджоли не гудуть, а виходять у фінал Кубка

ПСВ був на голову вищим за Шевченка й «Мілан», але у фіналі знову «наші». (Фото РЕЙТЕР.)

      Підсумок протистояння в другій півфінальній парі Ліги чемпіонів — це наочна ілюстрація того, що у футболі часто панує несправедливість. Важко назвати вихід «Мілана» у фінал просто торжеством сучасних тенденцій до прагматизму. В Ейндховені господарі поля зробили все, щоб основні конструктори атак «россо-нері» — Шевченко, Пірло і особливо голландець Зеєдорф (його важко звинуватити в любові до земляків з ПСВ, бо він виходець із «ворожого» «Аякса») — перетворилися на «мертвих бджіл, які не гудуть». Епізодичні «прориви» Кака не могли компенсувати беззубості міланської атаки. При цьому підопічні Гуса Хіддінка раз по раз красиво й натхненно наближалися до володінь бразильського голкіпера Діда. Команда концерну «Філліпс» ні в чому не поступалася фаворитам і навіть, на відміну від протистояння на «Сан-Сіро», досить швидко реалізувала один із численних гольових моментів, перервавши «суху» серію «Мілана» з 4-го туру групового турнірну.

      Недаремно у звіті про перший поєдинок ми згадували про побоювання італійців щодо повторення «синдрому Ла-Коруньї». Принаймні підопічні Карло Анчелотті виглядали так само, як і тоді, коли програли «Депортиво» — 0:4. Ейндховенці зробили теж майже неймовірне, забивши три голи — стільки ж, скільки «Мілан» пропустив у Лізі за всі попередні матчі. Утім  в омріяну подорож до Стамбула 25 травня вирушить не голландська команда. Бо є така суто італійська «штучка» — витиснути максимум із мінімуму. За два матчі клуб Андрія Шевченка спромігся на три реальних гольових моменти проти дюжини у ПСВ, але рахунок двобою — 3:3, і «золотий» гостьовий гол «міланісти» забили на останній хвилині. Зате тепер ми знаємо, як народжуються легенди про мудрість та далекоглядність тренерів. У Ейндховені Карло Анчелотті грав з одним форвардом, випустивши на поле замість Ернана Креспо Массімо Амброзіні. І треба ж такому статися, що саме цей нічим не примітний на полі «опорник» на першій додатковій хвилині після звичайного навісу Кака з кутового точно пробив головою з лінії воротарського майданчика. За хвилину Коку забиває гол-красень, але на ще одне взяття воріт у «компенсований час» в арбітра вже не вистачило часу.

      Отже, 25 травня у Стамбулі Кубок європейських чемпіонів розіграють, без сумніву, найкращі «прагматики» цього сезону — «Ліверпуль» і «Мілан». Насолоджуйтеся!

      Андрій Шевченко, форвард «Мілана»: «Ніхто з нас не розслаблювався перед цією зустріччю, ми знали, що на нас чекає важка гра. І ПСВ сьогодні зіграв дійсно краще. Але ми не занепали духом, ми змогли залишитися однією командою, і коли захотіли забити потрібний гол, добилися цього. Я щасливий знову завоювати путівку у фінал. Ми дуже добре проводимо сезон».

      Карло Анчелотті, тренер «Мілана»: «Зараз безглуздо аналізувати гру й іронізувати. Нам справді пощастило, що ми вийшли у фінал. Але ж по-справжньому грати ми почали тільки за рахунку 0:2».

      Гус Хіддінк, тренер ПСВ: «Це був чудовий вечір, але в останні хвилини ми дозволили удачі вислизнути з наших рук. Це дуже розчаровує, коли ти перевершуєш у всьому таку класну команду, як «Мілан», і в результаті залишаєшся ні з чим. Але закон футболу говорить, що необхідно підтримувати високу концентрацію до фінального свистка».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал

ПСВ (Голландія) — «Мілан» (Італія) — 3:1 (перший матч — 0:2)

      Голи: Парк, 9; Коку, 65, 90+2 — Амброзіні, 90+1