Пирятинська громада має великий досвід у залученні європейських інвестицій та ефективній реалізації проєктів.
Тут підприємці завдяки грантовим коштам і співфінансуванню з місцевого бюджету розширюють бізнес, модернізують виробництво та створюють нові робочі місця.
У громаді з 1 лютого 2022 року по 31 січня 2025 року реалізували проєкт «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади», який був спрямований на розширення економічних можливостей молоді та сільських жителів завдяки розвитку місцевого виробництва крафтових (зокрема, молочних та ягідних) продуктів харчування.
Загальна вартість проєкту — понад 1,16 мільйона євро, з яких майже 1 мільйон надали європейські партнери, а решта суми (161 тис. євро) була залучена з місцевих джерел.
Старт проєкту збігся з початком повномасштабної війни, що внесло свої корективи в його реалізацію. Але завдяки відповідальним і мотивованим людям, які працювали на результат, було досягнуто значних успіхів.
Одним з перших до проєкту долучилося товариство з обмеженою відповідальністю «Леляківське» (с. Кейбалівка). Підприємство має замкнений цикл виробництва, що дозволяє нарощувати ланцюги доданої вартості.
В нього входять сироварня, елеватор, млин. Завдяки проєкту ТОВ «Леляківське» отримало навісне обладнання для роботи елеватора.
Пирятинський ковбасний цех у Березовій Рудці — приклад успішного стартапу, реалізованого у співпраці з міською радою. За словами директора Петра Паєла, саме грантова підтримка стала поштовхом до відкриття виробництва.
За виділені кошти придбано, зокрема, технологічне обладнання, що дозволило виготовляти копчені й варені ковбаси, а також морожені напівфабрикати. Продукцію вже можна придбати у фірмових магазинах Пирятина, Лубен і Полтави. Потужність виробництва — 30 тонн продукції на місяць.
У Березовій Рудці є ще одна цікава локція — ірландський паб Shamrock, власниками якого є подружжя Яна та Сергій Ігнатенки. На модернізацію закладу за стилем ірландського пабу підприємці отримали 4,8 тисячі євро від проєкту, за які придбали необхідне кухонне обладнання. Меню пабу побудоване на гастрономічній спадщині Пирятинщини.
А в селі Повстин успішно розвивається ТОВ «Удай-Агро». Тут займаються переробкою соєвих бобів. Новітня технологія дозволяє забезпечити безвідходний процес виробництва: із сої виготовляють олію, шрот іде на корм для тварин, а з відходів роблять паливні брикети.
Директор Роман Донченко наголошує, що саме участь у проєкті дала поштовх для подальшого бізнес-розвитку. Підприємство отримало 31,5 тисячі євро грантових коштів.
У цьому ж селі завдяки отриманому гранту в майже 15 тисяч євро фермер Олександра Зателепа, доклавши свої 3 тисячі, відремонтував приміщення та придбав сучасне доїльне обладнання.
На сімейній фермі утримують 14 корів, які дають у середньому за день 18-20 літрів молока, або ж близько 100 тонн молока на рік. Продукцію власники рогатого стада реалізують на Пирятинський сирзавод.
— Сьогодні бізнесу складно ухвалювати інвестиційні рішення, але коли є вагома фінансова підтримка — це додає впевненості. Ми пишаємося кожним реалізованим проєктом, адже вони не лише розвивають підприємництво, а й покращують інфраструктуру та формують надходження до бюджету громади, — наголошує міський голова Андрій Сімонов.