Зимові свята-2024: скільки коштує різдвяно-новорічний стіл

25.12.2024
Зимові свята-2024: скільки коштує різдвяно-новорічний стіл

Ціни на продукти під Новий рік традиційно зросли. (Фото з сайту blog.cookpad.com.)

Свято наближається, а ціни стрімко зростають: за розрахунками науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», котрі використали дані Мінфіну, святковий стіл-2025 обійдеться родині з чотирьох осіб у близько 3 тис. 594,05 грн, що на 24,8% дорожче, ніж минулого року.
 
І це ще «бюджетно» — за баночку червоної ікри у 100 г доведеться віддати в середньому 420 грн, а 180 г червоної риби обійдуться в 319 грн.
 
Якщо все скласти докупи, то отримаємо чек у 4 тис. 333,05 грн (+27,3%). Директор центру Юрій Лупенко пояснив, що наслідки воєнних дій однозначно є причиною зростання цін: суттєві грошові та матеріальні втрати вітчизняної економіки і українських сімей, скорочення виробництва, дефіцит та здорожчання пального, перебої та ускладнення внутрішнього переміщення продукції, невизначеність багатьох людей навіть у найближчих планах.
 
«А особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців», — додав Юрій Лупенко.
 
До чинників, що спричинили зростання цін на продукти, належить аномальна спека, що трапилася влітку 2024 року на території України та спричинила неврожай.
 
За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука в етері Громадського радіо, в деяких господарствах ще в листопаді тривало збирання врожаю, але втрати буряків, моркви, капусти та картоплі подекуди перевищили 30%.
 
Через посуху багато культур не встигли дозріти, а на деяких ділянках урожай просто вигорів. Тим часом збирання цибулі припало на період інтенсивних опадів, через що не вдалося вчасно зібрати цей овоч. Як наслідок, частина врожаю зіпсувалася, що зменшило на ринку обсяг якісної продукції. Отже, вона стала дорожчою.
 
За підрахунками ННЦ «Інститут аграрної економіки», минулорічна ціна на найпопулярніші салати новорічного застілля «Олів’є» та «Оселедець під шубою» зросли на 17,7% та 21,9%. Хоча кожен знає, що вибір якісних інгредієнтів ще значно збільшує ціну.
 
Із м’яса найдешевшим лишається курятина — кілограм філе коштує 174 грн (+9%), водночас за кілограм свіжого битка зі свинини доведеться викласти 294 грн (+12%).
 
Фрукти, за підрахунками науковців, зросли у вартості на 49%: на 254 грн вдасться придбати 2 кілограми мандаринів (177 грн), кілограм бананів (62 грн) і один лимон (15 грн за 200 г).
 
Пляшка ігристого «Артемівського» (0,75 л) коштує 209 грн. Трохи більше доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді вітчизняного виробника. Зростання цін на ці напої, відповідно, простежується на рівні 17% і 25%.
 
Утім кожен знає, що найголовніше в період війни — не застілля. 
 
Олеся МАЗУРКОВА