Прозора підзвітність: як після перезавантаження працює Національний антидопінговий центр

16.10.2024
Прозора підзвітність: як після перезавантаження працює Національний антидопінговий центр

Під час зустрічі з очільником ВАДА Вітольдом Банькою міністр молоді та спорту України Матвій Бідний обговорив питання вдосконалення антидопінгової політики. (Фото з сайту mms.gov.ua.)

Питання боротьби з допінгом має принципове значення для світового спорту.
 
В Україні це питання взагалі перебуває на особливому рахунку.
 
Віднедавна ключові нововведення в цій царині окреслені на законодавчому рівні, а започатковані в Україні антидопінгові реформи активно підтримує європейське та світове спортивне товариство.
 
У 2023 році Рада Європи затвердила трирічний план дій під назвою «Стійкість, відновлення та відбудова», і в рамках цієї програми започатковано окремий проєкт з підтримки української спортивної сфери.
 
За словами міністра молоді та спорту України Матвія Бідного, ця ініціатива спрямована, поміж іншого, на посилення спроможності України у просуванні доброчесності спорту, зокрема у покращенні боротьби з допінгом у спорті та маніпулюванням спортивними змаганнями.
 
Як зауважив Бідний, попри складні часи, уряд України продовжує реалізовувати проєкти та ініціативи, спрямовані на розвиток спорту вищих досягнень, масового спорту, впровадження кращих світових та європейських стандартів спортивної сфери, впровадження ефективної антидопінгової політики.
 
У спорті вищих досягнень боротьба з допінгом посідає провідне місце. Перебуваючи на 18-й Конференції міністрів спорту держав-членів Ради Європи в Порту, Матвій Бідний провів зустріч із президентом Всесвітнього антидопінгового агентства Вітольдом Банькою.
 
Під час зустрічі Матвій Бідний поділився результатами реалізації національної антидопінгової політики, напрацюваннями, досягнутими після ухвалення нового антидопінгового законодавства та перезавантаження Національного антидопінгового центру. 
 
«Після ухвалення нового антидопінгового законодавства було перезавантажено роботу Національного антидопінгового центру. Тепер НАДЦ працює за найвищими стандартами належного врядування — прозорість, доброчесність, підзвітність, слугуючи прикладом для наслідування для інших органів влади у спортивному секторі», — заявив Матвій Бідний.
 
Днями Національний антидопінговий центр України (НАДЦ) оголосив одне з перших своїх гучних рішень. Іменита вітчизняна біатлоністка, 38-річна Віта Семеренко, отримала річну дискваліфікацію за порушення антидопінгових правил. А її відсторонення триватиме до 20 березня 2025 року. 
 
Під час зустрічі з Вітольдом Банькою український міністр згадав про ініційований президентом ВАДА проєкт солідарності щодо впровадження іноземними антидопінговими організаціями тестування українських спортсменів, який був дуже важливим у контексті їхньої підготовки до міжнародних змагань, особливо Олімпійських ігор.
 
При цьому Банька наголосив, що ВАДА продовжить підтримувати українську сторону в питаннях впровадження антидопінгових реформ, та висловив свою солідарність з українською спортивною спільнотою.
 
До слова, Комітет міністрів Ради Європи на своєму засіданні затвердив Матвія Бідного, міністра молоді та спорту України, на посаду європейського представника у Виконавчому комітеті Всесвітнього антидопінгового агентства на період 2025—2027 років.
 
А перед тим український «спортивний» міністр як кандидат для обрання до Виконавчого комітету ВАДА отримав одноголосну підтримку на засіданні Спеціального європейського комітету з питань Всесвітнього антидопінгового агентства.