«Антитіла» підтримки: як музиканти збирали за океаном доброчинну допомогу для українських захисників

09.10.2024
«Антитіла» підтримки: як музиканти збирали за океаном доброчинну допомогу для українських захисників

Гурт «Антитіла» завершив тур. (Фото надане асоціацією «Дивись українське».)

Впродовж вересня відбувся масштабний американський тур «Культура vs війна. Антитіла».
 
Гурт «Антитіла» відвідав Філадельфію, Нью Йорк, Бостон, Чикаго, Міннеаполіс та наприкінці столицю країни — Вашингтон.
 
Тур гурту відбувся в межах проєкту «Культура vs війна», який демонструє правду про війну в Україні через історії знаних митців, що пішли до лав ЗСУ, та діячів культури, котрі займаються активною волонтерською діяльністю.
 
Кожен захід супроводжувався показом документального фільму, відвертими розмовами та спільним виконанням хітів разом із шанувальниками.
 
Особливу увагу на кожній зустрічі приділяли обговоренню важливих тем: українських військовополонених, економічних викликів та прискорення рішень уряду США щодо допомоги Україні.
 
«Близько 1 тис. 500 оборонців Маріуполя вже майже три роки перебувають у полоні ворога, очікуючи на обмін. Ми мусимо докласти максимум зусиль, аби наблизити день їхнього повернення додому», — це заклик, що пролунав від відвідувача із залу на заході «Культура vs війна. Антитіла» у Нью-Йорку.
 
Це заклик, який «Антитіла» доносили всім присутнім на кожній зустрічі в рамках американського туру. В кожній розмові музиканти наголошували, що ми не маємо права забути, мусимо діяти, навіть якщо здається, що все марно.
 
Суспільство демократичних країн, принципи якого Україна зараз виборює кров’ю, має запустити механізм змін, спонукаючи своїх політиків цілеспрямовано тиснути на нашого ворога, і, не залишивши йому вибору, примусити здійснити довгоочікуваний обмін.
 
Гурт «Антитіла» взяв участь у закритих заходах з представниками уряду, політиками та дипломатами, включно з почесними консулами й сенаторами.
 
Так, приватні зустрічі з учасниками гурту провела міська рада Філадельфії, Генеральне консульство Чеської Республіки в Нью-Йорку організувало закриту зустріч гурту з Генеральним консулом та представником Чехії в ООН у Богемському національному залі.
 
Гарвардський університет з нагоди 50-річчя Українського наукового інституту запросив учасників гурту поспілкуватися з науковою і творчою інтелігенцією. Крім того, музиканти відвідали «Український саміт дій», що проходив у вашингтонському Капітолії.
 
Окрім інформаційно-культурної мети американського туру в межах проєкту «Культура vs війна», була і благодійна мета — зібрати кошти на користь Головного управління розвідки МОУ.
 
250 тисяч доларів (10 млн гривень) — загальна сума, що зібрана на аукціонах воєнних трофеїв, які Благодійний фонд «Антитіла» проводив у кожному з міст американського туру.
 
Вперше в США на аукціоні був проданий унікальний артефакт війни — цілий та неушкоджений розвідувальний БПЛА «Орлан-10», що активно використовувався ворогом для спостереження та коригування артилерії.
 
Завдяки філігранній роботі бійців 112-ї Бригади ворожий «Орлан» був заглушений за допомогою комплексу РЕБ «Нота» на підконтрольній нам території в Донецький області.
 
Цей трофей був проданий за 15 тис. доларів на благодійному аукціоні в Чикаго, а загальна сума проданих лотів під час цього заходу сягнула 50 тисяч доларів.
 
Українська громада в США має підтримувати українських артистів на кожному етапі їхньої творчості. Переглядами і прослуховуваннями, придбанням платного контенту та регулярним відвідуванням концертів. Адже все це — важлива частина стратегічної боротьби за мізки і серця. І вони мають бути українськими.
 
Тур «Культура vs війна. Антитіла» по США організовано гуртом «Антитіла» у партнерстві з фондом Revived Soldiers Ukraine та United Help Ukraine, за ініціативи Асоціації «Дивись українське!», за підтримки Фонду «МХП-Громаді», за сприяння офісу президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України, Головного управління комунікацій Збройних сил України та Генерального штабу ЗСУ.