Юлія Стародубцева вперше в кар’єрі піднялася до першої сотні рейтингу WTA

09.10.2024
Юлія Стародубцева вперше в кар’єрі піднялася до першої сотні рейтингу WTA

Юлія Стародубцева вперше в кар’єрі піднялася до першої сотні рейтингу WTA. (Фото з сайту btu.org.ua.)

Зігравши в сезоні всі турніри з серії «Великого шолома», тенісний бомонд традиційно наприкінці року збавляє оберти.
 
Одні в цей момент намагаються добрати те, що було важко зробити в піковий сезон, інші — прицільно фокусуються на стартах нового року, а обрані (за своїм високим рейтингом) готуються до Підсумкових турнірів WTA та ATP, 
 
А однією з тих, кому дісталося право зіграти на «Підсумках року», є українська парниця Людмила Кіченок. У дуеті з латвійкою Оленою Остапенко в нинішньому сезоні їй вдалося знакове досягнення — вперше в історії українського тенісу виграти у парному розряді Відкритий чемпіонат США.
 
У 2024 році Людмила з Оленою назбирали достатню кількість балів (на початку сезону також був і фінал на «Аустреліен оупен»), аби з першого рейтингового місця у так званій гонці чемпіонів кваліфікуватися на Підсумковий турнір WTA, який 2-9 листопада проходитиме в Саудівській Аравії.
 
Загалом у 2024 році в світовому тенісі сталося кілька знакових для України подій. Окрім неймовірного успіху Людмили Кіченок на «Ю-Ес оупен», маємо ще принципову рокіровку на вітчизняній вершині жіночого тенісу, а також дебютну появу в «топ-100» світового рейтингу WTA прізвища ще однієї українки.
 
Як свідчить статистика, Юлія Стародубцева стала 20-ю за ліком українською тенісисткою, котрій вдалося потрапити до першої сотні світового «табеля про ранги». 
 
Завдяки виходу до чвертьфіналу на турнірі WTA 1000 у Пекіні вона піднялася у рейтингу одразу на 36 позицій і в оновленому рейтингу WTA посіла 79-те місце.
 
Поміж усіх своїх співвітчизниць процес сходження до «топ-100» зайняв у Юлії найбільше часу: доєдналася вона до елітної когорти у 24 роки та 7 місяців.
 
Ну а планомірне й упевнене сходження рейтинговими сходинками Мартою Костюк дозволило їй на початку літа дістатися до двадцятки кращих тенісисток світу й водночас здобути статус першої ракетки України, потіснивши з цієї позиції Еліну Світоліну.
 
Нині в рейтингу WTA Марта Костюк посідає 17-те місце, і її високі позиції напряму варто пов’язувати з плідною роботою з польською наставницею Сандрою Заневською.
 
«Найбільше я пишаюся не якимось конкретним турніром, а тим, як Марта виросла за останній рік. Коли ми починали минулого року, також було багато випробувань поза кортом, і я відчуваю, що вона сильно виросла як особистість і це допомогло їй зрости як гравчині. Вона дуже енергійна, дуже життєрадісна і дуже молода, але водночас дуже зріла. Тож ви можете вести з нею чудові розмови», — так охарактеризувала свою підопічну 32-річна Заневська, котра в недалекому минулому також була професійною тенісисткою.
 
А найтитулованіша українська майстриня великого тенісу Еліна Світоліна нині відновлюється після операції на правому гомілкостопі. Стара травма почала неабияк їй докучати — не тільки на корті, а й у повсякденному житті. Тож досвідчена спортсменка змушена була піти на оперативне лікування.
 
«Це та сама проблема, яка закінчила мій сезон у 2023 році та заважала мені протягом більшої частини 2024 року. Стало важче з нею боротись, і вона все більше і більше впливала на мене не лише під час тенісу та тренувань, а й у повсякденному житті. Але зараз я рада можливості зосередитися на своєму одужанні та повернутися ще сильнішою ніж раніше. Я сповнена рішучості зробити все можливе, щоб вийти на корт і змагатися на найвищому рівні», — заявила Світоліна.