Треті в світі. Українська футзальна збірна вперше в історії піднялася на планетарний п’єдестал

09.10.2024
Треті в світі. Українська футзальна збірна вперше в історії піднялася на планетарний п’єдестал

Україна вперше в історії виграла медаль на ЧС з футзалу.

Після болючої поразки від аргентинців (1:7) у стартовому поєдинку футзального «мундіалю», напевно, мало хто очікував, що турнірний шлях нашої збірної завершиться бронзовим фіналом та дебютними нагородами.

Але підопічним Олександра Косенка вдалося здивувати світ!

Вийшовши до плей-оф із другого місця у своєму квартеті, «синьо-жовті» на шляху до півфіналу впевнено здолали Нідерланди (3:1) та Венесуелу (9:4).
 
А за путівку до «золотого» фіналу підопічні Косенка боролись із титулованими бразильцями. Наші футзалісти першими відкрили рахунок і потім за рахунку 2:2 мали кілька нагод, аби вирвати перемогу, але долю протистояння вирішив необов’язковий фол та пенальті у ворота «синьо-жовтих»: м’яч від руки голкіпера Олександра Сухова залетів у ворота.
 
«Дуже прикро програвати в таких матчах, де ми були як мінімум не слабшими, а подекуди виглядали навіть краще за бразильців. Дякую хлопцям, вони виклалися на 100%. Трохи нам не вистачило реалізації, були гарні моменти. Якби забили, то могли б розраховувати на перемогу. За хлопців дуже прикро, вони віддали все і заслуговували на більше», — заявив піся матчу з «селесао» Олександр Косенко, підкресливши налаштованість підопічних на поєдинок за «бронзу».
 
За іронією долі поєдинок проти французів завершився з таким же рахунком (7:1), як і стартова гра наших футзалістів на ЧС, але цього разу наші футзалісти не залишили суперникам жодних шансів, здобувши дебютні нагороди на такому рівні. За «бронзу» ЧС українська збірна до цього грала ще у 1996 році, але тоді поступилась РФ (2:3).
У поєдинку за планетарну «бронзу» «синьо-жовті» розгромили Францію.
 
У грі ж проти французів усе пройшло як по маслу. На початку другого тайму зусиллями Ігоря Корсуна та Владислава Семенченка підопічні Косенка вийшли вперед.
 
Згодом французи скоротили відставання, але два голи за одну хвилину від Євгена Жука змусили суперника знімати воротаря та випускати п’ятого польового гравця аж за 12 хвилин до фінальної сирени.
 
Французи пішли ва-банк, але забити їм більше так і не вдалось — Олександр Сухов здійснив три «сейви» поспіль. Натомість українці зусиллями Даниїла Абакшина тричі скористались відсутністю голкіпера у суперника, довівши рахунок до непристойного.
Підопічні Олександра Косенка радіють перемозі у «бронзову» фіналі.
 
«Поки що немає повного розуміння того, що нам все вдалося, але це справді фантастично. Напевно, усвідомлення прийде трохи пізніше, зараз це якось важко уявляється, але це дійсно так. Ми — бронзові призери чемпіонату світу!» — не приховував емоцій після церемонії нагородження Олександр Косенко.
У півфіналі ЧС Україна поступилася майбутньому чемпіону — Бразилії, хоча мала в тому матчі всі шанси на успіх.
 
«Я дуже радий за команду, країну та воїнів, що зараз нас захищають, — без ЗСУ нічого цього б не було. Гадаю, що ніхто до кінця не вірив у нас в країні, хіба близькі люди. Але ми зробили те, чого ніхто не робив до нас», — додав один із героїв бронзового фіналу Євгеній Жук.
 
Окрім командної «бронзи», наших футзалістів відзначили й індивідуальними нагородами. Даниїл Абакшин із сімома голами став другим найкращим бомбардиром турніру та отримав «срібну» бутсу, а Ростислав Семенченко здобув «бронзовий» м’яч та звання третього найкращого гравця ЧС. 
 
«Вітаю збірну України з футзалу з великим досягненням! Дякую гравцям, тренерському штабу, персоналу та всім, хто долучився до здобуття бронзових нагород чемпіонату світу. Це грандіозний успіх і результат нашої спільної роботи. У важкий для країни час ми продовжуємо показувати свою міць та незламність на найвищому рівні. Ще раз дякую всім причетним. Пишаємося! Слава Україні!» — наголосив президент УАФ Андрій Шевченко.
Український футзаліст Даніїл Абакшин став другим кращим бомбардиром ЧС-2024.
Фото з сайта uaf.ua.
 
А «золото» мундіалю розіграли єдині команди, які на турнірі були сильнішими за українців — бразильці й аргентинці. «Селесао» здобули мінімальну перемогу (2:1) — для них це шостий титул чемпіонів світу в історії.