Українська діаспора: і словом, і ділом, і коштами

02.10.2024
Українська діаспора: і словом, і ділом, і коштами

Борис Палант «в оточенні» дівчат: журналістки і психологині Інни Тесленко, громадянської журналістки Людмили Гусейнової, першої секретаря НСЖУ Ліни Кущ (зліва направо).

Студенти-правники та психологи кількох київських вишів отримали нагоду взяти участь у цікавому інтерактиві на лекціях нью-йоркського адвоката з сорокарічним стажем, письменника, правника-радіоведучого і великого друга України харків’янина Бориса Паланта.
 
Зі своїми друзями та однодумцями з початку повномасштабного вторгнення Борис закупив і передав до України медичного обладнання, турнікетів та інших інструментів такмеду більш як на 300 тисяч доларів США.
 
Також коштом і ресурсами благодійної діаспорної спільноти «Друзі Червонограду» в травні цього року відбувся курс тренінгових програм «Ти не один. Підтримка поруч» за участю американських військових психологів.
 
Цього разу Борис приїхав, щоб поділитися власним досвідом з програмою «Свобода слова в умовах війни».
 
І кожне його заняття перетворювалося на цікаву розмову, яка затягувалася надовго навіть після закінчення аудиторного часу.
 
Студенти отримали й домашні завдання, що формувалися головним чином з їхніх власних запитів і, схоже, стали драйвером цікавої самостійної роботи та бажанням продовжити спілкування й на перспективу.
 
«На початку курсу я трошки поспілкувався з аудиторією і зрозумів, що двогодинна лекція була б для слухачів тягарем. Тому побудував виступ у вигляді розмови. Ми ставили один одному запитання, разом шукали відповіді, й у процесі жвавого спілкування я спробував розкрити тему свободи слова під час війни. Спеціально озвучував шокуючі питання. Наприклад, що зі мною треба було б зробити, якби я спалив український прапор на Майдані?.. За півгодини вони адаптувалися до моїх питань, — розповідає Борис Палант. — Як я зрозумів, такі діалоги, типові для американських юридичних шкіл, стали для них у новинку, а отже цікаві».
 
У понеділок наповненою перспективами подальшої співпраці стала й зустріч Бориса Паланта з українськими журналістами-правозахисниками в НСЖУ.