Вищий пілотаж музею

02.10.2024
Вищий пілотаж музею

Свято 35-ліття унікального музею.

Маньківський селищний краєзнавчий музей, розташований у селі Дзензелівка Уманського району, відзначив 35-річчя. У ньому зібрано більш ніж 7 тисяч експонатів. Будівля, в якій він розміщується, має понад 100-літню історію, але найцікавіші події тут відбувалися останні 14 років, коли почали організовувати вечори класичної музики. Їх учасниками стали музиканти з Німеччини, Норвегії, Бельгії, Кіпру, Греції, США, Сінгапуру, а також різних куточків України.
Приміщення, за яким закріпилась назва «Вища школа», збудоване в 1912 році Дзенгелівським ощадно-позичковим товариством як чотирикласне міське училище. Воно було відомою освітньою установою Київської губернії, яка тут — паралельно з основним навчанням — готувала кадри для системи сільської кооперації. Київський союз установ дрібного кредиту, який був створений з ініціативи Олександра Черненка та Христофора Барановського, діяв у селі Дзенгелівка (тоді село мало таку назву) з серпня 1907-го по 1911 рік і був головним банком сільської кооперації в Київській губернії.
Крім будівлі Вищої школи, поряд збереглось іще три шкільні приміщення, зведені в 1907—1912 роках. Цей унікальний комплекс разом з приміщенням Київського союзу установ дрібного кредиту, в якому на теперішній час розташований Будинок культури села, є цікавим туристичним магнітом не лише для жителів Черкащини, а й усієї України.
Крім основних предметів, у школі проводили уроки музики, існував свій хор, до створення і керівництва якого долучився Демуцький Порфирій Данилович — видатний діяч української пісенної культури. Заняття хору проходили в одній із класних кімнат з високим склепінням та великими вікнами, що виходили у просторий шкільний сад. Пізніше тут лунав спів дитячого хору загальноосвітньої школи.
Майже через 100 років ця класна кімната стала концертною залою. 31 липня 2010 року в затишних стінах музею зазвучала музика — відбувся перший в історії Дзензелівки концерт класичної музики. Звучали фортепіанні твори та твори для скрипки. Запропонували проводити в музеї концерти класичної музики випускники-аспіранти Національної музичної академії України Павло Лисий, який родом із Дзензелівки, та Орест Смовж.
Святкування в особливому сільському музеї.
Фото надане Сергієм Нагорняком.
 
Уже наступного року відбулося два вечори — української та зарубіжної класичної музики, на яких виступили вже четверо студентів Київської консерваторії. Так були започатковані «Дзензелівські вечори класичної музики».
У село приїздили гості з різних куточків не лише Черкащини, а й України, тележурналісти підготували багато сюжетів не лише про власне вечори, а й про унікальний населений пункт. Долучалися лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів, учасники з інших країн. Звучали скрипка, флейта, кларнет, бандура, фортепіано, контрабас та віолончель, а також голоси вокалістів.
Особливістю п’ятого фестивального літа (крім уже звичних концертів зарубіжної та української музики) став концерт, приурочений до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка. В ньому взяли участь артисти Черкаського драматичного театру Юрій Прокопчук, заслужена артистка України Наталя Мамалига та працівник Музею «Кобзаря» Ярослав Литвин. Звучали арії з опер, виконували сценки з п’єс, декламували вірші.
Дев’яте літо, 2018 рік. Відбулися 9 концертів протягом шести днів. У них взяли участь музиканти з семи країн: Німеччини, Норвегії, Бельгії, Кіпру, Греції, США, Сінгапуру.
Відзначаючи нині, у третій рік повномасштабної російсько-української війни, 35-ліття музею, — згадували про його створення. У 1989 році в Дзензелівку завітав відомий етнолог, археолог та музеєзнавець Мицик Вадим Федорович, який на той час працював директором Тальнівського музею історії хліба, і запропонував переобладнати під музей приміщення Вищої школи, яке вже не використовувалось для навчального процесу. Ідею підтримали. Для оформлення запросили художників з Києва. 
Активну участь у створенні музею, його популяризації, наповненні експонатами брав Дудник Григорій Васильович (29.11.1922—13.06.1999), який став першим директором закладу. Із 2001 року його наступник — Дудник Юрій Петрович. Крайні понад 10 років заклад очолює Наталія Зайчук.
У музеї чотири рази виступав соліст гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк. Приїздив письменник-казкар Сашко Лірник. Цього літа відбулась зустріч із президентом історичного клубу «Холодний Яр» Романом Ковалем.
Із 35-літтям заснування музею приїхав привітати колектив закладу народний депутат Сергій Нагорняк, який наголосив на важливості збереження культурної та історичної спадщини, бо саме її та нашу ідентичність намагається нині знищити ворог. Подарував закладу необхідну оргтехніку.
«Перш за все хочу подякувати нашим захисникам, їхнім рідним та близьким. Саме завдяки військовим вистояла наша держава і ми маємо сьогодні змогу опікуватися нашою культурою та історією, — констатував Сергій Нагорняк. — Унікальний музей у Дзензелівці зберігає в собі багато цікавих сторінок історії краю. І я впевнений, що після нашої перемоги ми повернемося до проведення вечорів класичної музики за участі музикантів з різних країн світу».
У рамках заходу виступили колективи з Дзензелівки та Маньківщини. Зокрема, народні аматорські: хор «Родина», гурт «Козацька рада», дует «Пізня зустріч». Була й «Година класичної музики», звучали саксофон та фортепіано і вокал.
Жителі села Дзензелівка бережуть історію малої батьківщини, розповідають про неї по світу, а ще — завзято підтримують ЗСУ. Їхні аматорські колективи змогли зібрати більш ніж 6 мільйонів гривень на ЗСУ, виступаючи на площах, базарах у різних містах Черкащини та інших областей України. І будуть раді новим гостям, тож завітайте! 
 
Марина ГОНЧАРУК