Робота на результат

02.10.2024
Робота на результат

Удруге поспіль у чемпіонаті «Верес» відібрав очки у «Шахтаря». (Фото з сайту nkveres.com.)

Був час, коли здобутки вітчизняних футбольних клубів на євроарені дозволяли Україні в таблиці коефіцієнтів УЄФА посідати місце в першій десятці, перебуваючи зовсім поруч із країнами, де грають топові чемпіонати Старого світу. Нині ж український футбол, маючи критично малу кількість представників в осінній частині єврокубків, посідає скромне для себе 21-ше місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Із п’яти українських команд, які за підсумками минулого сезону отримали право грати на міжнародній арені, лише дві пройшли в єврокубкову осінь. 
Уроки справжнього футболу
Перші ж осінні матчі принесли Україні мізерну кількість залікових очок. Після нічиєї «Шахтаря» з «Болоньєю» на старті еліт-раунду Ліги чемпіонів київське «Динамо» програло «Лаціо» в першому турі основного етапу Ліги Європи, тож забезпечити Україні просування вгору, ближче до Сербії, яка посідає 20-ту позицію в таблиці коефіцієнтів УЄФА, не вдалося.
Поєдинки проти італійських клубів вітчизняним командам завжди даються непросто. На відміну від «Болоньї» «Лаціо», хоч і грає в євротурнірі рангом нижче, в нинішньому розіграші Серії А демонструє результати кращі. Якщо «Болонья» тяжіє більше до «мирових», то римські «орли» традиційно прагнуть чогось більшого. Дарма, що в матчі проти «Динамо» вони перебували в гостьовому статусі.
Умовно домашній стадіон динамівців — у Гамбургу — не надто збентежив «лаціале», і вже до 35-ї хвилини поєдинку вони «зробили гру», забивши у ворота киян три м’ячі. «На такому рівні суперники помилок не вибачають», — мусив визнати ігрові проблеми свого колективу очільник «Динамо» Олександр Шовковський.
За словами наставника «біло-синіх», проти «Лаціо» динамівці хотіли зіграти у справжній футбол — з комбінаціями, гострими моментами, голами. Утім проблеми в центрі захисту швидко вплинули на перебіг подій на полі. «Можна було закритися всією командою в обороні, вичікувати на свій шанс, але я хочу дати своїм гравцям можливість саме грати у футбол, створювати комбінації, завершувати їх. У нас були можливості, але ми пропустили через помилки саме в центрі захисту. І щось додати з цього приводу мені складно. Це, мабуть, свідчить про клас «Лаціо» — коли у команди є можливості, вона їх використовує», — констатував Шовковський.
Подейкують, що розгром від «Лаціо» (0:3) неабияк засмутив власника «Динамо» Ігоря Суркіса. Спостерігаючи на власні очі за перебігом невдалого для власної команди поєдинку в Гамбургу, після гри він виказав усе своє невдоволення головному тренеру.
Швидкість висновків, зроблених Олександром Шовковським, можна було помітити вже в наступному поєдинку «біло-синіх», в якому вони розгромили дебютанта УПЛ — «Лівий берег».
Наважившись грати у відкритий футбол проти «Лаціо», «Динамо» з розгрому розпочало основний етап Ліги Європи.
Фото Олександра ПРИХОДЬКА.
 
Перший тайм Шовковському абсолютно не сподобався, через що на початку другої половини матчу він вдався до низки замін (а першим, кого торкнулася ця ротаційна хвиля, був ветеран команди Андрій Ярмоленко), які зрештою убезпечили команду від можливих помилок. Примітно, що в цьому матчі одразу двоє молодих динамівців — Тарас Михавко та Валентин Рубчинський — відзначилися дебютними голами за свою команду.
«Ми довіряємо всім нашим гравцям і даватимемо можливість грати майже всім», — наголосив головний тренер «Динамо», команда якого зберегла за собою чільне місце в турнірній таблиці ЧУ.
Тож уже найближчого четверга на динамівців чекає поєдинок другого туру ЛЄ — проти німецького «Хоффенхайма». «Біло-сині» знову гратимуть у Німеччині, й цього разу Олександр Шовковський розраховує на кращий результат. «Навантаження велике, непроста логістика, постійні переїзди. Але треба з цим працювати. Для нас усі матчі важливі й кожен вирішальний», — зауважив Шовковський.
У темпі марафону
Непростий змагальний календар, звісно, наносить свій відбиток і на результати «Шахтаря». В очікуванні другої «лігочемпіонської» зустрічі — цього разу з італійською «Аталантою» — «гірники» вкотре втратили очки в національному чемпіонаті, зігравши внічию в Рівному з місцевим «Вересом» (удруге поспіль у чемпіонаті рівненський колектив відбирає очки у цього гранда). 
«Неймовірно, що ми зіграли внічию з такою кількістю реальних голевих моментів у другому таймі. Мали робити рахунок 2:0 і закривати гру, проте одна наша помилка коштувала нам двох очок. Вважаю, ми заслуговували сьогодні на перемогу, враховуючи те, як ми грали. Але це футбол: ти не завжди отримуєш те, на що заслуговуєш», — сказав очільник «Шахтаря» Марино Пушич.
Не виключено, що «гірники» виявилися неготовими до поєдинку з командою, за котру грає 12-й гравець. «Оскільки футбол у принципі існує для глядачів та є в першу чергу явищем для вболівальників, тому перебувати на вщент заповненому стадіоні та бути частиною цього процесу — це неймовірне відчуття. Я щиро сподіваюся, що в найближчому майбутньому ми зможемо побачити якомога більше подібних матчів за заповнених трибун», — розповів Пушич.
При цьому боснійський наставник «гірників» додав, що національний чемпіонат — це марафон, втрати очок завжди стаються, однак, за його словами, вони не вплинуть на перебіг чемпіонської гонки. Наразі донецький клуб, посідаючи в таблиці четверте місце, відстає від лідерів — «Динамо» та «Олександрії» — на шість пунктів.
Якщо лідерство «біло-синіх» виглядає цілком природним, то бачити на лідерській позиції команду з Олександрії — досить незвично. Утім головний тренер олександрійців Руслан Ротань пояснює, що лідерство його команди — це результат наполегливої праці.
«Домовились із хлопцями, що не дивимося в турнірну таблицю, а думаємо про кожну наступну гру, а там уже буде видно. Ми повинні працювати на тренуваннях у недільному циклі й бачити гру таку, яка вона є. В плані досягнення результату, в плані вимог. Дуже задоволений хлопцями, що ми працюємо. Якщо брати сьогоднішню нашу гру, порівнюючи з минулим чемпіонатом, то ми дуже додали в плані характеру, в плані жаги до перемоги», — сказав після гостьової перемоги над «Кривбасом» Ротань. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 8-й тур. «Верес» — «Шахтар» — 1:1, «Кривбас» — «Олександрія» — 0:1, ЛНЗ — «Чорноморець» — 1:1, «Карпати» — «Полісся» — 1:3, «Оболонь» — «Інгулець» — 2:1, «Рух» — «Колос» — 0:0, «Лівий берег» — «Динамо» — 0:3, «Зоря» — «Ворскла» — 2:0.
Лідери: «Динамо», «Олександрія» — 19 (по 7 матчів), «Полісся» — 17 (7), «Шахтар» — 13 (7), ЛНЗ — 12, «Рух» — 12 (7), «Зоря» — 12, «Кривбас» — 11 (7).