Початок «Шторму»

02.10.2024
Початок «Шторму»

В нинішньому сезоні для визнаних лідерів українського хокею одеський «Шторм» буде серйозним опонентом. (Фото зі сторінки ХК «Кременчук» у фейсбуці.)

Змагання за національний Кубок для українського хокею явище відносно нове. На регулярній основі вітчизняні клуби за нього ведуть боротьбу починаючи з 2022 року. Цей короткоплинний турнір нагадує передсезонний розігрів, служить своєрідним маркером майбутніх турнірних розкладів регулярного чемпіонату країни.
 
А в нинішньому сезоні український хокей заштормило. З’явившись уперше в когорті хокейної еліти, її дебютант — одеський «Шторм» — абсолютно несподівано нокаутував визнаних фаворитів українського хокею й сенсаційно виграв Кубок України. Вочевидь, від дебютанта ніхто не очікував такої спритності. Команда, до якої в процесі формування практично повністю перетекли кадри херсонського «Дніпра», спричинила в Кременчуку, де проходили кубкові змагання за участі семи колективів, справжній фурор. Крокуючи до фіналу, «Шторм» знаходив нові й нові аргументи для того, аби продовжувати дивувати хокейну громадськість країни.
Спочатку, у чвертьфіналі КУ, одеський клуб переграв чинного чемпіона країни — київський «Сокіл» (4:1). У наступному раунді «Шторм» «розібрався» з переможцем попереднього кубкового розіграшу — «Кременчуком» (3:2). Після таких успіхів, отримавши в своїх двох перших в історії офіційних поєдинках неоціненний досвід та впевненість, підопічні головного тренера Олександра Бобкіна у фіналі досягли не менш потужного результату — розбили під «нуль» київський «Тризуб», 6:0.
У чемпіонаті представники клубу-новачка обіцяють виступити так само добре. А поки команди готуватимуться до старту регулярного чемпіонату, у ФХУ вочевидь вестиметься боротьба за президентське крісло. Після того, як 22 вересня у Кременчуку відбувся Генеральний конгрес ФХУ, на якому 46 делегатів (із 66 зареєстрованих членів конгресу) обрали новим президентом цієї організації екскерівника хокейного клубу «Кременчук» Сергія Мазура, у вітчизняному хокейному господарстві, схоже, найближчим часом спостерігатиметься двовладдя. Адже Георгій Зубко, під керівництвом котрого в попередні чотири роки перебувала ФХУ, наголошує, що Конгрес у Кременчуку відбувся з порушенням регламентних норм, а його рішення є нелегітимними. 
«Федерація хокею України офіційно заявляє, що не визнає результатів жодного з голосувань так званого «генерального конгресу», оскільки він був проведений з порушенням статуту ФХУ та чинного законодавства України. Основною причиною є те, що ініціатива про скликання цього конгресу, яку висловила частина членів Ради Федерації 19 липня 2024 року, була здійснена у незаконний спосіб. Протокол цього зібрання не був зареєстрований Міністерством юстиції України», — йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті ФХУ.
Відтак, провадиться в даній заяві, спробою незаконного захоплення влади в організації займається Національна поліція України й наразі винесено заборону про внесення змін до реєстраційних документів — у питанні зміни складу керівних органів, а Генеральний конгрес Федерації, згідно з чинним статутом, відбудеться наприкінці грудня цього року.
У свою чергу Сергій Мазур каже про початок судової тяганини в питанні заборони реєстрації змін в установчих документах Міністерством юстиції. «Для нас важливо, щоб усе відбувалося в рамках чинного законодавства. І ми звернулися з протестом щодо заборони до апеляційного суду, який задовольнив наше звернення», — наголосив Мазур. 
Вочевидь, найближчим часом протиборчі сторони обмінюватимуться випадами, але підсумок цього протистояння, здається, залежатиме від того, чию сторону в підсумку візьме Міжнародна федерація хокею на льоду, оскільки саме її рішення буде визначальним дороговказом для життя громадської організації, якою є Федерація хокею України.