В УАФ чекають від команди Реброва виходу на чемпіонат світу-2026

18.09.2024
В УАФ чекають від команди Реброва виходу на чемпіонат світу-2026

В Українській асоціації футболу будують якісну вертикаль збірних, яка має допомогти першій команді кваліфікуватися на «мундіаль» (Фото пресслужби УАФ.)

Відтоді, як на місці товариських матчів збірних УЄФА започаткувала офіційний турнір під назвою Ліга націй (тут, нагадаємо, як втішний приз роздають путівки на ЧЄ та ЧС), у змагальному календарі футболістів узагалі не залишилося місця для перепочинку. При цьому, граючи поєдинки за збірні, змагаючись на клубному рівні в національних турнірах та ведучи боротьбу за єврокубкові трофеї, виконавці та їхні наставники постійно перебувають під тиском спортивних результатів.
 
А після вересневих поєдинків у Лізі націй фокус основної уваги вже перемістився на єврокубки, де Україну на осінньому етапі представляє «Шахтар», який розпочне свої виступи в Лізі чемпіонів гостьовим матчем з «Болоньєю», та «Динамо», котре на старті елітного етапу Ліги Європи, в німецькому Гамбургу, поміряється силами з «Лаціо». 
Та поки вітчизняні гранди застигли в очікуванні хвилюючого старту в оновлених єврокубкових змаганнях (без груп, але з єдиною турнірною таблицею), в Україні продовжує триматися шлейф невдоволення результатами «синьо-жовтих» у стартових матчах ЛН-2024/2025, в яких підопічні Сергія Реброва зазнали двох поразок.
Програвши слідом за албанцями чехам, рівень незадоволення грою «синьо-жовтих», здається, досяг критичного рівня. Розмови про відставку Реброва стали вестися все активніше, а історій про негаразди у збірній стало ще більше. І поки президент УАФ Андрій Шевченко наголошує на тому, що Ребров має повну довіру та карт-бланш на втілення ідей та експерименти, а його головне завдання — це побудова вертикалі збірних і кваліфікація головної національної команди на ЧС-2026, у ЗМІ одна за одною виринають історії, які говорять про проблемний мікроклімат усередині національної команди. 
Скажімо, після поразки чехам випливла назовні розповідь про те, як Михайло Мудрик та Микола Шапаренко ділили «десятку». Після невдалого Євро говорили про тертя між Ребровим та Олександром Зінченком. А ще на ЧЄ-2024 була історія про те, як після розгрому від румунів (0:3) на старті того турніру в роздягальні української збірної відбулася гостра розмова, під час якої гравці попросили наставника побути за дверима.
«Якщо ви живете в Україні, то знаєте, що гравці можуть розмовляти між собою. Після гри вони по-чоловічому поговорили та запитали один в одного, чому була така віддача на полі», — пояснював тоді європейським журналістам Ребров, хоча в Старому світі, здається, його зрозуміли далеко не всі.
Не виключено, що старі методи в нових реаліях уже й не працюють. Приміром, за минулі роки відчутного прогресу досягла збірна Албанії (вони, нагадаємо, вперше переграли Україну). Також піднялися вгору й інші візаві України в Лізі націй-2024/2025 — грузини, котрі після історичного виходу до 1/8 фіналу ЧЄ-2024 здобули дві перемоги на старті поточної ЛН і тримають одноосібне лідерство в групі 1.
Такого ж прогресу в досягненнях своєї команди хочуть бачити й українські вболівальники. Без сумніву, від наставника «синьо-жовтих» у жовтневих матчах Ліги націй чекатимуть лише перемог. Тоді, можна припустити, невдоволені голоси вболівальників, які прагнуть його відставки, зможуть затихнути.
«Перемагає команда, програє — тренер. Так було і так буде», — кажуть ветерани футбольного цеху. Тож, шукаючи дієвих підходів для роботи з сучасними футболістами, найближчим часом Сергію Реброву буде над чим працювати. 
В УАФ же нагадують, що перед Ребровим (який, до слова, одночасно є й віцепрезидентом Асоціації) стоїть принципове завдання — вибудувати вертикаль збірних. «Невдалі результати на старті Ліги націй не змінять нашої стратегії. Завдання УАФ — сприяти виконанню глобальної цілі — виходу національної збірної на чемпіонат світу. Ми лише на старті дворічного циклу й оцінюємо роботу збірних комплексно. Попереду в Сергія Реброва багато роботи, і ми продовжуємо його підтримувати», — каже Андрій Шевченко.
Зрозуміло, що глобальний прогрес, над яким працюють Шевченко, Ребров та Ко, потребує часу (до слова, на ЧС збірна України грала лише одного разу — в 2006 році), хоча у футбольному світі, як відомо, занадто довго чекати на результати не звикли.
От, приміром, УПЛ. Тут вже сталася перша тренерська відставка. Із новим тренером — «Оболонь». І, пожвавлений приходом Олександра Шищенка, столичний колектив відібрав перші очки в чемпіонаті в «Олександрії».
Відтак єдина команда, яка продовжує в ЧУ йти без втрат, — це «Динамо». Перегравши в 6-му турі ЧУ «Зорю» 2:0, головний тренер «біло-синіх» Олександр Шовковський здобув на чолі команди загалом свою 30-ту перемогу. Перед стартом на євроарені свій матч національного чемпіонату виграв і «Шахтар». Вочевидь розгром «Карпат» (5:2) значно покращив настрій «гірникам», які занадто повільно входили в сезон. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 6-й тур. «Оболонь» — «Олександрія» — 0:0, «Чорноморець» — «Інгулець» — 1:0, «Зоря» — «Динамо» — 0:2, «Шахтар» — «Карпати» — 5:2, «Ворскла» — «Рух» — 0:0, «Лівий берег» — «Кривбас» — 0:1, «Полісся» — «Верес» — 2:1, «Колос» — ЛНЗ — 1:1.
Лідери: «Полісся», «Олександрія» — 13 (по 5 матчів), «Динамо» — 12 (4), ЛНЗ — 10, «Кривбас», «Рух» — 10 (по 5), «Шахтар» — 9 (5).
* * *
Ліга націй. Дивізіон В. Група 1. 1-й тур. Грузія — Чехія — 4:1, Україна — Албанія — 1:2. 2-й тур. Албанія — Грузія — 0:1, Чехія — Україна — 3:2.
Турнірне становище: Грузія — 6, Албанія, Чехія — 3, Україна — 0.