Трагедії веселого хлопця

18.09.2024
Трагедії веселого хлопця

Джиму Керрі вже 62 роки. (Фото з сайту dzen.)

Джим Керрі — один з найкращих коміків в історії американського кіно, ім’я якого вже стало синонімом жанру комедії. Ось тільки в його біографії більше трагічного.
Актор народився в Канаді в багатодітній родині. Його мати Кетлін була домогосподаркою і страждала на психічний розлад. Батько Джима, Персі, працював бухгалтером, але постійно журився з приводу акторської кар’єри, що не склалася. Нереалізована мрія не давала главі сімейства спокою.
Родина дуже бідувала. Коли Джиму виповнилося 14 років, він зрозумів, що має знайти роботу, щоб просто не померти з голоду. Хлопчик ріс замкнутою дитиною, подовгу розмовляв сам із собою перед дзеркалом. Саме тоді й почав корчити кумедні гримаси, які згодом стануть його візитною карткою. Те, що Джим має талант до пародіювання, стало помітно досить швидко. У 15 років батько привів Джима на виступ до невеликого місцевого клубу, але дитину люто освистали. Друга спроба стати зіркою комедії відбулася 1979-го і виявилася набагато успішнішою. Публіка була в захваті від хлопця, що робить кумедні пародії на зірок кіно і політиків. Уже за два роки Керрі був головною ді­йовою особою клубу в Торонто.
Здавалося, життя почало налагоджуватися. На початку 1980-х Джим переїхав до Лос-Анджелеса, у 1984-му він знявся в дитячому анімаційному серіалі «Качина фабрика». 1985-й став для кар’єри Джима визначальним. Він завів корисні знайомства, завдяки яким  отримав головну роль у фільмі «Одного разу укушений». Після цього запрошення на проби так і посипалися, й Керрі знявся в багатьох стрічках. Ролі в цих фільмах зробили з нього настільки яскраву зірку, що, коли за зйомки в комедії «Тупий і ще тупіший» він попросив гонорар 7 млн доларів, продюсери одразу погодилися. Ну а після виходу фільму «Маска» 1994-го про Джима Керрі знав уже весь світ.
З появою грошей побутові негаразди залишилися в минулому. Керрі міг дозволити собі все, про що мріяв у дитинстві, й навіть більше. Але, як часто це буває, від душевних мук багатомільйонні гонорари не врятували. Актор мав безліч романів і два шлюби. У 1987-му він одружився з офіціанткою Меліссою Уомер. У вересні в пари народилася дочка Джейн. Як пізніше розповідала Мелісса, у шлюбі Джим поводився часом дуже дивно. Поведінку актора було складно передбачити, нормально спілкуватися з ним і зовсім було неможливо. Сім’я розпалася 1995-го, Джимові довелося виплатити колишній дружині 7 мільйонів доларів. Залишившись на самоті, Керрі впав у депресію, жменями ковтав антидепресанти, але ті не допомагали. Та Джим знайшов у собі сили від цього краю відступити.
Другою дружиною Керрі стала Лорен Холлі. Цей союз проіснував лише 10 місяців. Потім були романи з актрисою Рене Зеллвегер і моделлю Дженні МакКарті. 2012-го в Керрі розпочався роман із візажисткою Катріоною Уайт. Вона була молодшою за актора на 25 років. Джим і Катріона то сходилися, то розлучалися. Стосунки тривали до 2015 року, а потім Уайт наклала на себе руки. Для Керрі це стало жахливим ударом.
Примітно, що два «Золоті глобуси» Джим Керрі отримав аж ніяк не за «кривляння», а за більш ніж серйозні роботи у стрічках «Шоу Трумана» та «Людина на Місяці». «Оскара» Джим так і не дочекався, хоча все життя мріяв про статуетку. Керрі — талановитий пародист і комік, але за маскою блазня ховається великий актор, який так і не отримав того визнання, на яке заслуговував. І, мабуть, саме це і є головною трагедією в житті та кар’єрі Джима, яку, як сам актор заявив у квітні 2022-го, на сьогодні офіційно завершено.