«Пішов у Вирій побратим»

11.09.2024
«Пішов у Вирій побратим»

(Фото з сайту leopolis.news.)

Україна втратила ще одного свого талановитого сина: на війні з російськими окупантами під Покровськом загинув відомий майстер народних музичних інструментів із Черкащини — 55-річний Сергій Павліченко.
 
У мирному житті він створював бандури, кобзи, ліри та гуслі, а також був активним учасником усіх Майданів і Революцій.
 
Захищати рідну землю з рідного міста Корсунь-Шевченківський Сергій Павліченко пішов добровольцем.
 
«Нема слів — біль і сум. Ми називали його в нашому колі старих друзів Грицько. Грицько Папуга — таке нове козацьке ймення дали йому друзі в часи відродження нашого Вільного Козацтва. Щирий козак, справжній гайдамака, майстер музичних інструментів», — про втрату друга в соціальних мережах повідомив лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко.
 
Режисер Олесь Санін, для фільму якого «Довбуш» Сергій Павліченко створив колісну ліру і вона там звучала, з болем написав у соціальних мережах, що «порвалася ліри цієї співаниця»: «Прийшла звістка, що поклав голову наш братчик за нашу свободу на фронті під Покровськом. Ти завжди був Воїном, завжди Лицарем. Вічна слава, тобі брате. Царства Небесного».
 
Сергій Павліченко був активним учасником культурного відродження, членом Київського Кобзарського цеху та учасником історичного клубу «Чорні Запорожці».
 
Він відстоював Україну на Майдані під час Помаранчевої революції та Революції гідності, у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року був поранений, три рази переніс поранення вже під час відсічі російській агресії.
 
Також Сергій Павліченко був співавтором першого фільму про «Холодноярських гайдамаків-повстанців».
Фото з сайту bukvy.org
 
«Україна молода» розповідала про неймовірний талант бандурних справ майстра Сергія Павліченка ще у 2007 році. Тоді автор цих рядків була в Корсунь-Шевченківському в пана Сергія вдома.
 
Він та його двоюрідний брат Андрій Музика показували цілий альбом світлин, на яких виготовлені майстром бандури, гуслі, ліри, мандоли, кобзи, торбани та лютні.
 
Ці старосвітські музичні інструменти, котрі Павліченко почав виготовляти ще у 1991 році, звучать тепер не лише в нашій Україні, а й у Канаді, Америці, Англії та Франції.
 
«Таких хлопців мало в Україні. Він душу вкладає у свої інструменти», — сказав тоді про брата Андрій Музика. 
 
Режисер стрічки «Довбуш» Олесь Санін висловив жаль через втрату майстра, наголосивши, що інструменти Сергія Павліченка продовжать жити в руках його учнів.
 
Світла пам’ять Герою!