Підсумки Паралімпіади: українці вшосте поспіль фінішували у топ-10 медального заліку

11.09.2024
Підсумки Паралімпіади: українці вшосте поспіль фінішували у топ-10 медального заліку

Андрій Трусов — лідер за кількістю медалей серед українців на Паралімпіаді-2024. (Фото: sport.ua.)

Із завершенням Паралімпіади олімпійський цикл 2020-2024 офіційно завершений — Париж передав естафету Лос-Анджелесу, який прийматиме Ігри у 2028 році. Як і наші олімпійці, українські параатлети на головних іграх чотириріччя показали добрий результат, зважаючи на велику війну.
 
«Синьо-жовта» збірна ушосте поспіль фінішувала в топ-10 медального заліку літніх Паралімпіад: цього разу українці стали сьомими із 82 медалями, з яких 22 — золоті.
 
Так, 82 нагороди — найгірший результат за останні 16 років: меншу кількість медалей (74) наші параатлети здобували ще на Іграх у Пекіні. Проте, за словами президента Національного комітету спорту інвалідів Валерія Сушкевича, сьоме місце за якістю нагород і п’яте за їх загальною кількістю — гідний результат, з огляду на негативний вплив повномасштабної війни на підготовку.
 
Майже половину всіх медалей — 40 — Україні принесли плавці: за кількістю нагород вони поступились лише китайцям. Найтитулованішим і серед плавців, і серед усіх наших параатлетів став Андрій Трусов, в активі якого — два «золота» та три «срібла». В останньому для себе фіналі — на 50 м батерфляєм у класі S7 — Андрій фінішував першим із європейським рекордом.
 
«Це дещо неочікуване для мене «золото», адже до останнього моменту батерфляй у мене взагалі не йшов як дистанція. Ми його тренували, але все не вдавалося показати нормальних результатів. Тож я приємно здивований. Загалом на цих Іграх у мене дуже круті результати, я дуже задоволений», — оцінив свій виступ Трусов.
 
«Авжеж, я чекаю поїздки на Паралімпіаду-2028. У Лос-Анджелесі мені буде лише 28 років — це розквіт сил для спортсмена, найвищі результати. З нетерпінням, як спортсмен, чекатиму поїздки у США», — поділився Андрій і планами на майбутнє.
 
Ще одним героєм останніх днів Ігор у Парижі став представник настільного тенісу Віктор Дідух (клас MS8), котрий у фіналі у п’яти сетах здолав китайця Шуай Жао. До цього Віктор вигравав командне «золото» у Ріо-2016, а також срібні медалі в одиночному та чоловічому парному турнірах у Токіо. У Парижі він також узяв «бронзу» в міксті разом з Іриною Шинкарьовою у класі XD17.
 
Ще одне «золото» виборов і Ігор Цвєтов у класі T35 (помірне ураження ніг), вигравши забіг на 200 метрів із найкращим часом у сезоні. Після другої золотої нагороди Ігор наголосив: поки в росії думали, що українські атлети не здатні повноцінно готуватися до Ігор у Парижі, вони, попри складні умови, все ж могли це зробити і показати високий результат.
 
«Країна-агресор думала, що ми відпочиваємо у такий складний час. Що вони нас обстрілюють, а ми ховаємося, адже умови тренування досить складні були. Постійні обстріли, руйнування спортивних об’єктів — це дуже вплинуло на нашу підготовку. Але ми не здаємося і йдемо лише вперед. Бо разом ми — сила», — сказав Цвєтов.
 
В останньому фіналі Ігор Україна здобула медаль і у паверліфтингу — «срібло» у вазі понад 107 кг виборов Антон Крюков. 
 
До речі, за здобуття медалей на Іграх-2024 українським параатлетам, як і олімпійцям, передбачені призові. Розмір призових ідентичний: за «золото» — 125 тисяч доларів, за «срібло» та «бронзу» — по 80 та 55 тисяч доларів відповідно. Найбільшу суму отримають представники збірної України у плаванні — 3,785 млн доларів. А загалом паралімпійцям виплатять 8,095 млн доларів.