У Золотоноші Свято-Успенський собор перейшов до ПЦУ

11.09.2024
У Золотоноші Свято-Успенський собор перейшов до ПЦУ

Свято-Успенський собор у Золотоноші перейшов до Православної церкви України. (Фото з ФБ)

На Черкащині у місті Золотоноша парафіяни Свято-Успенського собору перейшли до Православної церкви України.
 
Тож у цій церкві вже відбулася перша Божественна літургія українською мовою.
 
«Хочу привітати з цією знаменною датою усіх жителів Золотоноші і Золотоніського району», — зазначає благочинний Золотоніського району, протоієрей, військовий капелан Роман Личак, пише «Золотоноша.City».
 
За його словами, нарешті у цьому храмі звучить молитва українською мовою, молитва за наших захисників, які боронять Україну. Для них це буде надійним тилом.
 
«Шкодую, що дехто із золотонісців не може визначитися. Скільки їм для цього ще треба часу? Третій рік війни! І що вам ще треба, щоб ви усвідомили: не може бути тіло українським, а душа російською. Хочу подякувати усім небайдужим, хто прийшов і підтримав нас», — говорить Роман Личак.
 
Як розповіли «УМ» у Черкаській єпархії ПЦУ, тільки минулого місяця на Черкащині до Православної церкви України з московського патріархату перейшли парафіяни Свято-Успенського храму села Геронимівка, Свято-Миколаївської церкви села Нетеребка, Свято-Дмитрівської церкви села Громи.
 
А в Каневі православна громада проголосувала за такий перехід Успенського собору, збудованого князем Всеволодом Ольговичем ще у 1144 році. Ця велична церква близька за архітектурою до Кирилівської у Києві. 
 
З Успенським собором пов’язано й ім’я Тараса Шевченка: у травні 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря було перевезено з Києва до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі.
 
Родичі Тараса Григоровича хотіли поховати Тараса біля стін Успенського собору, але Григорій Честахівський, який супроводжував прах великого поета, зумів відстояти виконання останньої волі Тараса.
 
Тож 10 (22 травня) після відслуженої в церкві панахиди прах віднесли на Чернечу гору.