«Людяна» агресія

11.09.2024
«Людяна» агресія

Конгрес українців Канади вимагає розслідування. (Фото з сайту ucc.ca.)

Увага українців у ці дні сконцентрована на кінофестивалі Toronto International Film Festival, який проходить у Канаді з 5-го по 15 вересня.
 
Безперечно, є успіхом те, що показують серед десятків інших кінострічок бельгійсько-українську науково-фантастичну комедію «Ти — космос» Павла Острікова. 
 
Також у фестивалі бере участь копродукція України та США, документальний  фільм «Віктор» французького режисера-документаліста і оператора Олів’є Сарбі.
 
Його головний герой живе з матір’ю в Харкові — місті, яке охоплює війна…
 
У межах основної програми фестивалю відбулася світова прем’єра фільму «Під вулканом» про українську родину, яка за кордоном умить перетворюється з туристів на біженців після 24 лютого 2022 року. Одну з головних ролей зіграв Роман Луцький. 
 
Утім напругу викликає північноамериканська прем’єра фільму «Росіяни на війні» (Russians at war), виробниками якого зазначені Канада і Франція, а режисеркою є Анастасія Трофімова, яка показує в кадрі свій російський паспорт.
 
На сайті фестивалю зазначено, що вона народилася в Москві та отримала освіту в Торонто, веде хроніку конфліктів в Іраку, Сирії та Демократичній Республіці Конго. Зазначають, що раніше працювала продюсером і перекладачем іменитих закордонних медіа.
 
Проте жодної згадки, що місцем роботи був і пропагандистський російський канал Russia Today, який заблоковано після повномасштабного нападу рф на Україну, зокрема у країнах Євросоюзу та Канади. 
 
Цей фільм буквально днями, 5 вересня, показали у позаконкурсній програмі Венеційського кінофестивалю в Італії. Зміст та акценти документальної стрічки вразили незаангажованих глядачів прагненням показати «людяність» нападників. І це дає підстави вважати стрічку пропагандистською. 
 
«Демонстрація цього фільму у Венеції та запланована прем’єра в Торонто — це образа жертв війни, розв’язаної РФ проти України. Він викривлює реальність російської агресії та слугує для Кремля інструментом пропаганди», — заявили в МЗС України. 
 
У відомстві також закликали припинити спроби надання росії міжнародної культурної сцени, яку країна-агресор використовує для відбілювання своїх злочинів. «Російські солдати, які вчиняють звірства в Україні, мають отримувати слово не на престижних кінофестивалях, а на лаві підсудних», — йдеться у заяві.
 
Кінокритик Юлій Швець, який подивився фільм у межах Венеційського кінофестивалю, коментує для читачів «України молодої»: «Аби якось «продати» цю нехитру історію з трансформацією ката в жертву, авторка спекулює на бажанні нашому і західного глядача зазирнути на дно душі диявола, яким є чи не кожен росіянин зі зброєю на українській землі, й — о диво! — знайти там чистої води людяність. Після всіх недолугих виправдань своєї присутності на війні росіянин, якого після невдалої атаки «бандерівці» не добили (бо він, хитрун, прикинувся мертвим), вже твердо знає, за що, коли оговтається, знову буде воювати: він мститиме за друга, до якого українці не проявили милості. Завіса: ціль і виправдання російській агресії знайдено».
 
Скасувати покази стрічки «Росіяни на війні» пропагандистки з Russia Today Анастасії Трофімової закликав Конгрес українців Канади. Також вимагають від уряду Канади та влади Онтаріо негайного розслідування того, чому гроші канадських платників податків були використані для фінансування російської пропаганди.
 
За даними КУК, цей документальний фільм отримав фінансування в 340 тисяч канадських доларів (250 тис. 358 доларів США) від Канадського медіафонду, публічно-приватного партнерства, яке підтримує міністерство спадщини Канади.
 
Легендою називає Юлій Швець нав’язування режисеркою історії, що вона випадково познайомилася в потязі з бойовиком і напросилась до нього «на передок», де провела сім місяців у складі чинної російської армії поза увагою командування і гебістів. Сама чи разом зі знімальною групою міноборони — не уточнює, розповідає Юлій Швець.
 
І деталізує, за побаченим фільмом: «Жила в будинках, відібраних в українців, харчувалась вкраденим, утім жодного військового злочину, вчиненого російськими вояками, не угледіла. Й ніхто з вищого командування нападницької армії її не побачив за весь той час — просто сміх та й годі».
 
Режисерка не змогла б перебувати з російським військовим підрозділом на окупованій українській території протягом 7 місяців без дозволу та підтримки окупаційної влади та дозволу російської держави — так вважають і в Конгресі українців Канади. Конгрес звертався до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто ще у серпні.
 
«При погодженні фільмів для показу кінофестиваль зобов’язаний переконатися, що стрічка не була створена з порушенням законів країни, де знімалася, або канадського законодавства», — наголосили в КУК та нагадали, що Трофімова незаконно перетнула український кордон, порушила закони України та санкційне законодавство Канади.
 
Усього заплановано 4 покази фільму «Росіяни на війні» у межах Toronto International Film Festival. Перший — уже 10 вересня. Українці в Канаді мають намір бойкотувати сеанс. Свій протест заявили Держкіно України, депутати Верховної Ради, дипломати, письменники, кінематографісти.