Сильні духом: українські паралімпійці здобули вже понад 30 нагород на Іграх у Парижі

04.09.2024
Сильні духом: українські паралімпійці здобули вже понад 30 нагород на Іграх у Парижі

43-річна Оксана Зубковська виграла «золото» на п’ятій Паралімпіаді поспіль. (Фото: thegaze.media.)

За кілька тижнів після завершення Олімпіади традиційно розпочинаються і головні ігри чотириріччя для параатлетів, на яких українська збірна останнім часом бореться за топ-5-топ-10 медального заліку.
 
Цьогоріч до Парижа, куди, до речі, допустили і майже 90 «нейтральних» російських спортсменів, наша делегація на чолі з президентом Національного комітету спорту інвалідів Валерієм Сушкевичем відправила 142 паралімпійців. Головну ставку, як і раніше, роблять на плавців. І вони одразу ж почали доводити свій статус найкращих паралімпійців планети!
 
У перший змагальний день медальний залік для «синьо-жовтої» збірної срібними нагородами у басейні відкрили Антон Коль (100 м на спині, клас S1) та Ірина Пойда (200 м вільним стилем, S5). А Анна Гонтар (50 м вільним стилем, S6) та Олександр Комаров (200 м вільним стилем, S5) стали бронзовими призерами.
 
Ще чотири медалі українці здобули наступного дня. Перше «золото» та другу для себе медаль Парижа здобув Олександр Комаров, який був найшвидшим на 100-метрівці вільним стилем. 
 
«Враження як дуже хороші, так і не дуже. Те, що показав дуже гарний результат, покращив час та виборов золоту нагороду, — це добре. Проте було таке відчуття, що важче було вибороти цю медаль, ніж попередню на вдвічі довшій дистанції. Наприкінці було важко, але я знав, для чого я це роблю, я цілеспрямовано готувався до цієї дистанції.
 
Подіум з «нейтральним» плавцем? На п’єдесталі знав, що буде грати наш український гімн, і почувався впевнено, це було почуття гордості. Я сам із Маріуполя, пережив важкі часи під бомбардуваннями. Мої всі минулі нагороди згоріли у Маріуполі, і до росіян я ставлюся дуже негативно, бо вони хоч і виступають як типу «нейтральні», але вони підтримують війну і радіють смертям українських людей. І тому я не можу бути поруч із цими людьми», — оцінив свій виступ Олександр.
 
Натомість Ірина Пойда додала до своєї колекції ще одне «срібло» (100 м вільним стилем). Того ж дня лік медалям відкрили і легкоатлети — Владислав Білий став другим у метанні списа (клас F38), а Наталія Кобзар (клас T37) фінішувала третьою на 200-метрівці.
 
Ще більш урожайним вийшов третій змагальний день, який приніс Україні аж 11 нагород. Зокрема, історичну медаль (бронзову) в міксті настільного тенісу завоювали Віктор Дідух та Ірина Шинкарьова (клас XD17). А параатлети з ураженням зору Володимир Пономаренко та Роман Данилюк (клас F12) додали до скарбнички одразу дві медалі у штовханні ядра: Володимир став другим, а Роман — третім.
 
Плавці Андрій Трусов та Євген Богодайко (клас SM7) принесли Україні ще один подвійний подіум на 200-метрівці комплексом. А Єгор Дементьєв (клас C5) фінішував другим на дистанції 4000 м у велотреці.
 
Четвертий день Ігор подарував Україні не лише золоті медалі, а й світові рекорди. Спочатку свій високий клас підтвердила стрибунка в довжину з порушенням зору Оксана Зубковська, яка виграла вже п’яті поспіль Ігри. Їй же, до речі, належить і світовий рекорд.
 
«Я дуже щаслива. Звісно, цю нагороду я присвячую нашим військовим, хлопцям і дівчатам. Дуже вдячна, що живу в нашій країні, що мала нагоду підготуватися до цих змагань саме в Україні. П’яте поспіль «золото» — дещо неочікувано, бо на Іграх у Токіо я сильно травмувалася. Думала, вже не вийду стрибати. Але від початку повномасштабного вторгнення мені хотілося представляти Україну, підтримувати наших героїв хоча б емоційно. Ця перемога — для українців», — поділилась емоціями Зубковська.
 
Ще одним героєм дня став плавець Михайло Сербін (клас S11 — майже повне порушення зору), який у 100-метрівці на спині не лише фінішував першим, а й оновив власний світовий рекорд. Данило Чуфаров на цій же дистанції став третім.
 
Наступного змагального дня знову порадували легкоатлети і плавці. На 50-метрівці на спині у класі S3 (ураження опорно-рухового апарату) тріумфував Денис Остапченко. А Ігор Цвєтов не мав собі рівних у забігу на 100 метрів серед атлетів із помірним ураженням ніг.
 
Таким чином, станом на вівторок Україна замикала топ-10 табеля про ранги з 34 нагородами (5 золотих, 12 срібних та 17 бронзових). А в трійці лідерів — Китай, Велика Британія і США.