Робін Вільямс: сумна доля великого коміка з добрими очима

04.09.2024
Робін Вільямс: сумна доля великого коміка з добрими очима

Робін Вільямс. (Фото з сайту gazeta.ua.)

Фільмографія американського актора, сценариста та продюсера Робіна Вільямса налічує близько ста картин, де він виявив свої визначні комедійні та драматичні таланти.
 
Його любило не одне покоління глядачів, а «Оскар» та п’ять «Золотих глобусів» — лише невелика частина нагород за колосальний внесок у кінематограф.
 
Робін народився в заможній сім’ї: його мати була губернаторською спадкоємицею, а батько входив до керівництва компанії Ford. У школі Вільямс був дуже активним, але через повноту став об’єктом глузувань.
 
Заручитися повагою однокласників йому допомогли доброта та дотепність. Відкривши талант до акторського мистецтва, Робін три роки навчався театральному мистецтву в нью-йоркській школі Джульярда, а потім вирушив підкорювати Лос-Анджелес.
 
На сцені сором’язливий чоловік перетворювався на справжню зірку та кумира глядачів. За дотепність та почуття гумору його називали Ейнштейном комедії.
 
Дебют Вільямса в кіно відбувся в 1977 році, а першою головною роллю актора в 1980-му став моряк Попай в однойменній комедії Роберта Альтмана. Далі — успішні проєкти «Світ за Гарпом», «Москва на Гудзоні», «Клуб «Рай» і «Найкращі часи».
 
Потім були культові ролі в «Товаристві мертвих поетів», «Доброго ранку, В’єтнаме», «Капітан Крюк». Фільм «Місіс Даутфайр» (1993) став його продюсерським дебютом. Знаменита комедія «Джуманджі» (1995) залишила теплі спогади в кожної дитини 90-х. Через два роки Робін отримав довгоочікуваний «Оскар» за роль у фільмі «Розумник Вілл Хантінг».
 
Проблеми з алкоголем і наркотиками почалися в актора ще в 80-х, але не було б щастя, та нещастя допомогло: від передозування помер його друг Джон Белуші, і вражений Вільямс надовго забув про свої залежності.
 
Але 2006-го у нього стався рецидив, і він поринув у депресію й повернувся до згубних звичок. Через це його на два місяці відправили на лікування до реабілітаційного центру.
 
Вільямс тричі був одружений і тричі став батьком. Від першої дружини Валерії Віларді, з якою він прожив 10 років, у 1989-му народився син Зак. Від другої дружини Марші Гарсез — дочка Зельда (1989) і син Коди (1991).
 
У 2008 році, через 20 років спільного життя, Марша пішла від Вільямса через його залежність і депресію. Третій шлюб актора з графічним дизайнером Сьюзен Шнайдер зареєстрували в 2011 році. Любов Робіна до Сьюзен стала його порятунком: він позбувся пристрастей до алкоголю та наркотиків.
 
Останні роки життя Шнайдер підтримувала Вільямса в найскладніший період, коли медики поставили йому діагноз — хвороба Паркінсона. Крім душевних мук, життя актора наповнилося постійним болем.
 
Він дуже схуд, його підводила пам’ять і все частіше долали панічні атаки. Він більше не міг зніматись у кіно. Пізніше вдова актора Сьюзен сказала: «Робін розумів, що втрачає свідомість, і боявся стати немічним». Хвороба Паркінсона прогресувала, лікарські діагнози були невтішними, і він ухвалив рішення піти з життя.
 
11 серпня 2014 року тіло Вільямса виявили в його будинку в Каліфорнії: у віці 63 років актор наклав на себе руки. Це стало справжнім ударом не лише для рідних коміка, а й для мільйонів шанувальників його творчості.
 
Робін Вільямс був доброю і неймовірно обдарованою людиною з великим серцем. Великий актор став легендою ще за життя, а легенди не вмирають, бо продовжують жити не лише на екрані, а й у людських серцях.